średni 30 min 4 porcje

Opis dania

Gofry z szynką i serem

Gofry to nie tylko przepyszny deser. Na bazie podstawowego przepisu można wykonać także wyjątkowo smaczne gofry wytrawne z serem i szynką, które stanowią świetną propozycję śniadaniową, ale też odpowiednio serwowane - przekąskę imprezową. Jeśli jesteś fanem gofrów na słodko, to z pewnością gofry z szynką również przypadną Ci do gustu. Wersja na słono zachwyca zarówno smakiem, jak i aromatem. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu są niezwykle miękkie w środku, ale jednocześnie chrupiące na zewnątrz.

Gofry z szynką i serem zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Są świetną opcją na śniadanie w domu, jak i przekąskę w pracy, szkole czy na wycieczce. Możesz je zjeść na ciepło, ale równie wyśmienicie smakują na zimno! Ogrom dodatków, które możesz do nich dodać sprawi, że dostarczysz organizmowi wszelkich niezbędnych witamin i minerałów w ciekawej postaci!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie gofrów z szynką i serem

Przygotowanie gofrów z szynką i serem jest niezwykle proste i szybkie. Zajmuje dosłownie kilka minut, jednak jeśli chcesz je przygotować na śniadanie, to ciasto możesz przygotować dzień wcześniej wieczorem i na drugi dzień dorzucić jedynie składniki, a całość upiec w gofrownicy.

  1. W misce umieść mleko, żółtko, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i olej.
  2. Całość dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  3. W osobnej misce ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Wędlinę pokrój w kostkę.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Wędlinę i ser żółty dodaj do przygotowanej masy i dokładnie wymieszaj.
  7. Następnie do tak przygotowanego ciasta dodaj ubite białka i wymieszaj do momentu połączenia składników. Ten etap powinien być wykonywany powoli, tak by białka nie straciły napowietrzenia.
  8. Tak przygotowaną masę na gofry z szynką i serem smaż w rozgrzanej gofrownicy, do momentu zarumienienia.
  9. Po wyciągnięciu gofrów umieść je na kratce do odparowania - dzięki temu będą chrupiące.

Gofry z szynką i dodatkami w wersji zapiekanej

Ciekawą wersją jest również podanie gofrów z szynką i serem w postaci zapiekanki. Sam proces przygotowania zajmuje odrobinę więcej czasu, aczkolwiek nie wymaga większego nakładu pracy. Kluczem jest przygotowanie bazy. CIasto na wytrawne gofry należy przygotować zgodnie z przepisem, pomijając dodanie sera i szynki do środka. W takiej wersji gofry z szynką, serem i warzywami są pieczone samodzielnie, a wszelkie dodatki dodawane na koniec.

Po upieczeniu gofrów należy je również ostudzić na kratce, tak by uniknąć efektu zaparowania. Na tak przygotowane gofry należy ułożyć ser żółty starty na tarce, wybrane plasterki wędliny i ulubione warzywa - dobrymi dodatkami są pomidorki koktajlowe, pieczarki, kukurydza, papryka. Całość należy posypać ulubioną mieszanką przypraw ziołowych, ciekawy smak może nadać przyprawa do pizzy. Na górę warto jeszcze posypać odrobiną sera żółtego i tak przygotowane gofry umieścić w rozgrzanym piekarniku na kilka minut, do delikatnego zapieczenia.

Składniki

Składniki na gofry z szynką i serem

Do przygotowania gofrów z szynką i serem potrzebujesz kilku podstawowych składników. Podane niżej proporcje wystarczają na przygotowanie ok. 4 gofrów, w zależności od wielkości gofrownicy, w której będą smażone. Składniki na wytrawne gofry z szynką to:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach,
  • 150 g szynki drobiowej pokrojonej w drobną kostkę - doskonale sprawdzi się szynkowa z fileta, pierś delikatna czy też kurczak gotowany z oferty Z Kurnej Półki,
  • 3 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki.

Jeśli chcesz przygotować bardziej odżywcze wytrawne gofry z szynką możesz dodać do nich również warzywa. W tej opcji świetnie pasuje papryka, kukurydza, pieczarki czy inne ulubione sezonowe warzywa. Ciekawym pomysłem jest również zamienienie sera żółtego na inny - dobrze pasuje mozzarella w kulce, ale też ser feta. Dzięki temu, że bazą jest wytrawne ciasto, można dowolnie modyfikować składniki, a tym samym zmieniać smak posiłku.

Polecane
produkty

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowa z szynką

średni 60 min 3-4 porcje

Racuchy z papryką, szynką i serem

średni 30-40 min 3-4 porcje
Pokaż wszystkie przepisy