Opis dania
Kanapki z jajkiem sadzonym
Kanapka z jajkiem sadzonym to kolejna ciekawa propozycja nie tylko na smaczne śniadanie, ale też pożywną kolację. Co ciekawe, jajko sadzone w kanapce może być przygotowane na kilka sposobów — tradycyjny, ale też bardziej wyszukany, amerykański sposób. Każdy z tych wariantów jest odżywczy, smaczny i co ważne — można je dowolnie modyfikować, dopasowując poszczególne składniki do upodobań smakowych osoby je przyrządzającej. Planując przygotowanie kanapki z jajkiem sadzonym i dodatkami pomyśl nie tylko o tym, z czym chcesz ją przyrządzić, ale przede wszystkim zastanów się, czy ma to być posiłek przygotowany na ciepło, czy też na zimno.
Tego rodzaju posiłek jest smaczny, ale też prosty w wykonaniu, dlatego też z jego przyrządzeniem z pewnością poradzi sobie każdy, nawet osoba z minimalnymi umiejętnościami kucharskimi. Chcesz poznać nasze propozycje kanapki z jajkiem sadzonym? Sprawdź poniżej.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie kanapki z jajkiem sadzonym
Przygotowanie kanapki z jajkiem sadzonym jest niezwykle proste, aczkolwiek zajmuje odrobinę więcej czasu, niż tradycyjnej kanapki. Takie śniadanie najlepiej sprawdza się w domu, aczkolwiek dobrze zapakowane możesz zabrać również w trasę i spożyć je w wersji na zimno. Jak więc przygotować kanapkę?
- Wybierz swoje ulubione pieczywo. Jeśli wybierasz ciabattę bądź pełną bułkę, przekrój na pół, ale nie do końca, tak by dwie części były połączone, co ułatwi utrzymanie dodatków we wnętrzu kanapki.
- Posmaruj wnętrze kanapki ulubionym smarowidłem - majonezem bądź masłem.
- Na tak przygotowaną kanapkę połóż sałatę i ulubione warzywa.
- W międzyczasie przygotuj jajko sadzone. Na rozgrzanej patelni roztop odrobinę masła i wbij jajko. Posyp szczyptą soli i pieprzu i przykryj patelnię pokrywką. Jajko smaż aż do momentu ścięcia białka, ale pozostania żółtka w postaci płynnej.
- Tak przygotowane jajko połóż na kanapkę i posyp szczypiorkiem.
- Pomiędzy sałatę a warzywa możesz również ułożyć ulubioną szynkę - doskonale sprawdzi się kurczak gotowany Z Kurnej Półki.
Jak jeszcze podać kanapkę z jajkiem sadzonym?
Wolisz kanapkę z jajkiem sadzonym na ciepło? Nic prostszego! Wystarczy, że odpowiednio zmodyfikujesz sposób jej przygotowania. Przygotowane pieczywo podgrzej w tosterze bądź przez kilkanaście sekund na suchej patelni. Posmaruj je dokładnie tak samo masłem bądź majonezem i ułóż na to ulubioną sałatę. Obowiązkowo zadbaj o ciepły dodatek w postaci wędliny - doskonale sprawdzi się smażony bekon, ale możesz też delikatnie podsmażyć wędlinę kurczak gotowany Z Kurnej Półki bądź każdą inną, dowolną. Na to połóż jeszcze gorące jajko sadzone, posyp szczypiorkiem i gotowe! Taką kanapkę z jajkiem sadzonym i warzywami możesz spożyć z dodatkiem ciepłych kiełbasek drobiowych Z Kurnej Półki i śniadanie w stylu amerykańskim gotowe!
Którą opcję kanapki z jajkiem sadzonym wybierasz?
Składniki
Składniki na kanapkę z jajkiem sadzonym
Do przygotowania kanapki z jajkiem sadzonym potrzebujesz kilka składników, które bez większych problemów znajdziesz w lokalnym sklepie. Kluczowe jest oczywiście jajko sadzone, które to odgrywa najważniejszą rolę. Pozostałe dodatki w postaci świeżych warzyw czy wędlin, możesz modyfikować, dopasowując do swoich upodobań, jak i oferty sklepu. Do wykonania podstawowej, tradycyjnej kanapki z jajkiem sadzonym i warzywami, potrzebujesz:
- ulubione pieczywo — doskonale sprawdzi się ciabatta, ale możesz też wybrać tradycyjny chleb bądź zwykłą bułkę,
- jajko - jedno jajko na jedną porcję,
- świeże warzywa - pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka, awokado,
- sałatę zieloną, lodową bądź inną mieszankę zieleniny - roszponkę czy rukolę,
- szczypiorek,
- majonez,
- masło,
- sól,
- pieprz.
W zależności od tego, jak bardzo sycący ma to by posiłek, możesz kanapkę z jajkiem sadzonym i warzywami wzbogacić o dodatek w postaci ciepłych kiełbasek. To już świetny pomysł na śniadanie w amerykańskim stylu. Który wariant wybierzesz?