Opis dania
Kolorowe kanapki
Kolorowe kanapki to idealne rozwiązanie na każdą okazję. Sprawdzają się świetnie na śniadanie i kolację, do pracy, szkoły i w domu, ale też na różnego rodzaju wycieczki. Ich ogromnym plusem jest duża różnorodność i możliwość przygotowania różnych wariantów, w zależności od upodobań smakowych. Jeśli szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z warzywami, to poniżej przedstawimy Ci kilka ciekawych propozycji. Możesz je dowolnie modyfikować, dodając lub odejmując ulubione składniki, ale też zainspirować się i stworzyć kompozycję dopasowaną do swoich potrzeb i upodobań.
Ogromnym plusem kanapek kolorowych z dodatkami jest możliwość dowolnego łączenia składników. Kolorową barwę zyskują one dzięki warzywnym, a nawet owocowym dodatkom. Kolorowa kanapka nie musi być przygotowana jedynie na wytrawnie - możesz ją również zrobić w wersji na słodko.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie kolorowych kanapek
Przygotowanie kolorowych kanapek z wędliną i warzywami jest niezwykle proste. W pierwszej kolejności warto przygotować sobie sos, a dopiero później przystąpić do przygotowywania pozostałych składników. Jeśli chcesz, by sos miał bardziej wyrazisty smak, przygotuj go kilka godzin wcześniej, tak by czosnek dobrze połączył się z jogurtem.
- Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Jogurt dopraw do smaku - możesz dodać również drobno posiekany koperek.
- Przygotuj pieczywo - chleb pokrój na mniejsze kromki, a bułkę bądź bajgla przekrój na pół.
- Pieczywo posmaruj ulubionym smarowidłem - doskonale pasuje serek kanapkowy, ale jeśli wolisz tradycyjne rozwiązanie, sprawdzi się także masło.
- Na tak przygotowane pieczywo, możesz układać poszczególne składniki: sałatę, ser żółty, szynkę i warzywa - ogórek, pomidor, rzodkiewkę pokrojone w plasterki i paprykę pokrojoną w cienkie paski.
- Całość polej przygotowanym sosem. Jeśli wolisz wersję bez sosu, posyp obficie posiekanym szczypiorkiem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Całość możesz zamknąć drugą częścią pieczywa bądź przygotować je dokładnie tak samo.
Jak przyrządzić kolorowe kanapki na słodko?
Lubisz wytrawne śniadania, ale czasami wolisz wersję na słodko? Kolorowe kanapki na słodko możesz przygotować z owocami. Dostarczą Ci one równie dużo cennej energii i witamin, a jednocześnie pozwolą urozmaicić codzienne menu.
Do przygotowania słodkich kolorowych kanapek potrzebujesz ulubione pieczywo, serek śmietankowy, masło orzechowe 100% orzechów, dżem wiśniowy bądź świeże owoce - truskawki, borówki, maliny, pomarańcz bądż mango.
Pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie odrobiną masła orzechowego. Na tak przygotowaną kanapkę połóż dżem bądź wybrane owoce pokrojone w plasterki. Opcja ta jest niezwykle wdzięczna, gdyż możesz dowolnie modyfikować rodzaj owoców czy smak dżemu. Takie śniadanie przygotujesz zarówno latem, jak i zimą.
Która opcja kolorowych kanapek będzie Twoją ulubioną?
Składniki
Składniki na kolorowe kanapki
Przed zaplanowaniem zakupów, sprawdź zawartość lodówki, gdyż składniki na kolorowe kanapki z pewnością w niej znajdziesz! Co więcej, możesz wykorzystać wszystko, to co aktualnie masz w lodówce. Najważniejsze, by kolorowe kanapki z warzywami składały się z różnorodnych, różnokolorowych warzyw - to one nadadzą im wyjątkowego wyglądu, ale też niepowtarzalnego smaku. Doskonale będą smakować w połączeniu z sosem czosnkowym.
Do przygotowania kanapek kolorowych z szynką potrzebujesz:
- ulubione pieczywo - ciekawym pomysłem będą bajgle, ale możesz też postawić na tradycyjną formę,
- smarowidło - masło, śmietankowy serek kanapkowy bądź ulubiony smakowy,
- ulubioną wędlinę - dobrze sprawdzi się pierś delikatna Z Kurnej Półki bądź szynkowa z fileta Z Kurnej Półki,
- ser żółty w plastrach,
- warzywa: ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka, pieczarki, sałata,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz,
- na sos: jogurt naturalny, majonez, czosnek.
Pamiętaj, że wskazane składniki są tylko propozycją - możesz dowolnie je modyfikować i dodawać do kanapki w ilości według własnego uznania.