średni 45 min 20 naleśników

Opis dania

Naleśniki z porem i szynką

Naleśniki wytrawne z porem i szynką to danie przeznaczone dla osób, które cenią wyjątkowe, wyraziste smaki i jednocześnie chcą w szybki i prosty sposób zadbać o swoje codzienne menu. Ogromnym plusem wytrawnych naleśników jest możliwość przygotowania bazy - placków na kilka dni i dowolnego modyfikowania farszu. Dzięki temu przy wykorzystaniu jednego przepisu na wytrawne naleśniki można przyrządzić kilka różnorodnych posiłków. 

Naleśniki z porem i szynką z pewnością nie są codziennym daniem, które zna większość osób. To dość oryginalna propozycja, którą doceniają smakosze kulinarni. Jest to jedno z tych dań, które można wykonać w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Por doskonale komponuje się z różnego rodzaju serami - kozim czy pleśniowym. Dziś proponujemy jednak przepis na wytrawne naleśniki z porem i szynką, zapiekane w piekarniku pod serową pierzynką. Sprawdź i przekonaj się, że warto je wypróbować!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie wytrawnych naleśników z porem i szynką

Przygotowanie naleśników wytrawnych z porem i szynką należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Warto zwrócić uwagę na ostateczną konsystencję ciasta — nie może być ono zbyt gęste, gdyż naleśniki wyjdą zbyt grube, ale też nie może być zbyt rzadkie, gdyż trudno będzie je obrócić i ściągnąć z patelni. Powinno być lejące, tak by jego odrobina zostawała na łyżce.

  1. W misce umieść wodę, mleko i jajka.
  2. Całość delikatnie zmiksuj, do momentu połączenia składników i napowietrzenia masy.
  3. Do tak przygotowanej bazy ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło i szczyptę soli oraz ⅔ mąki. 
  4. Po dokładnym zmiksowaniu ciasta sprawdź konsystencję masy — jeśli będzie rzadka, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, aż do momentu uzyskania właściwej gęstości ciasta.
  5. Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej, suchej patelni — najlepiej nieprzywierającej, przeznaczonej do smażenia naleśników do momentu delikatnego zrumienienia.
  6. Tak usmażone naleśniki ułóż na talerzu i przykryj ściereczką — dzięki temu zmiękną i będą bardziej elastyczne podczas zwijania.

Naleśniki gotowe? Pora na wykonanie farszu.

  1. Porę przekrój na pół i posiekaj w drobne pół krążki.
  2. Na patelni rozpuść margarynę i umieść pokrojonego pora. 
  3. Podsmażaj, przez kilka minut mieszając.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podduś przez kilka minut, do odparowania wody. 
  5. Dodaj śmietanę i podduś przez kilka minut.
  6. W międzyczasie wybraną szynkę pokrój w plasterki.
  7. Do przygotowanego pora dodaj wędlinę, dokładnie wymieszaj.

Zapiekane naleśniki z porem i szynką

Mając przygotowane naleśniki z porem i szynką, możesz przystąpić do ich ostatecznego wykonania. Naleśniki wypełnij farszem i zwiń w rulon. Tak przygotowane ruloniki umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Tak przygotowane naleśniki posyp startym na tarce serem żółtym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Przed podaniem, wytrawne naleśniki z porem możesz udekorować świeżą bazylią. Tak przygotowane danie możesz przyrządzić dzień wcześniej, a zapiec tuż przed podaniem.

Składniki

Składniki na naleśniki z porem i szynką

Dlaczego naleśniki z porem i szynką cieszą się tak dużą popularnością? Do ich przygotowania potrzeba minimum składników, a dodatkowo są proste w przyrządzeniu. Do przygotowania wytrawnych naleśników z porem i szynką potrzebujesz:

  • 4 jajka,
  • 400 g wody,
  • 400 g mleka bądź jeśli wolisz — napoju roślinnego,
  • 400 g mąki,
  • szczyptę soli,
  • 50 g masła.

Do przygotowania farszu do naleśników z porem i szynką są potrzebne:

  • 2 duże pory,
  • 20 dag szynki drobiowej - dobrze sprawdzą się kurczak gotowany bądź też pierś delikatna z oferty Z Kurnej Półki,
  • odrobina margaryny,
  • ½ szkl. śmietany gęstej 12%,
  • 20 dag sera żółtego,
  • pieprz, sól,
  • ulubione przyprawy ziołowe.

Naleśniki z porem i szynką możesz również przygotować w bardziej bogatej wersji. Szynkę drobiową można również zamienić na filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę. Do całości można dodać jeszcze inne warzywa - doskonale pasują marynowane pieczarki czy kukurydza.

Podobne przepisy

Placuszki z cukini i szynki

trudny 30 min 4 porcje

Racuchy z papryką, szynką i serem

średni 30-40 min 3-4 porcje

Racuchy drożdżowe z szynką i dodatkami

średni 30 min 3-4 porcje
Pokaż wszystkie przepisy