Opis dania
Naleśniki z serem
szynką i jajkiem
Jeśli lubisz ciekawe pomysły na śniadania, które przygotujesz w kilka chwil to z pewnością naleśniki z serem, szynką i jajkiem będą doskonałym rozwiązaniem. To szybkie danie na ciepło, które możesz zjeść w domu, ale też zabrać ze sobą do pracy. Jest to świetna opcja w sytuacji, gdy brakuje Ci świeżego chleba albo masz ochotę na coś innego niż pieczywo. Samą bazę dania przygotujesz w kilka chwil i z pewnością nie będziesz mieć większych problemów ze zrobieniem ciasta. Wytrawne naleśniki zna każdy i chyba nie ma osoby, która by ich nie uwielbiała.
Co ciekawe, wytrawne naleśniki z jajkiem i dodatkami możesz przygotować na wiele sposobów - zarówno w wersji z jajkiem w koszulce, sadzonym, jak i na twardo. Możesz dodać do nich dowolne warzywa i sosy, tworząc pyszne połączenie sycące na długie godziny.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie naleśników z serem, szynką i jajkiem
Przygotowanie naleśników serem, szynką i jajkiem należy rozpocząć od przygotowania ciasta - powinno ono być lejące, tak by jego odrobina zostawała na łyżce.
- W misce umieść wodę, mleko i jajka.
- Całość delikatnie zmiksuj, do momentu połączenia składników i napowietrzenia masy.
- Do tak przygotowanej bazy ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło i szczyptę soli oraz ⅔ mąki.
- Po dokładnym zmiksowaniu ciasta sprawdź konsystencję masy — jeśli będzie rzadka, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, aż do momentu uzyskania właściwej gęstości ciasta.
- Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej, suchej patelni — najlepiej nieprzywierającej, przeznaczonej do smażenia naleśników do momentu delikatnego zrumienienia.
- Tak usmażone naleśniki ułóż na talerzu i przykryj ściereczką — dzięki temu zmiękną i będą bardziej elastyczne podczas zwijania.
Jeśli naleśniki masz już usmażone, możesz przyrządzić farsz. Ważne, by wybrane elementy farszu były ciepłe - wówczas danie jest jeszcze smaczniejsze.
- Ser żółty zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
- Plastry szynki drobiowej pokrój w paseczki bądź też możesz je wykorzystać w całości.
- Wybrane warzywa dokładnie umyj, oczyść z wszelkiego rodzaju gniazd nasiennych i pokrój w plasterki bądź paseczki.
Jak jeszcze wykonać naleśniki z serem, szynką i jajkiem?
W zależności od upodobań, naleśnika z serem, szynką i jajkiem możesz przyrządzić na kilka sposobów. Popularne jest zawinięcie ich w kieszonkę, na wzór tortilli. W takim wariancie na rozłożony naleśnik rozsyp starty na grubych oczkach ser żółty, na to ułóż plastry wędliny, a następnie ciepłe jajko. W tym wariancie wytrawnych naleśników z jajkiem i dodatkami całość możesz posypać posiekanym szczypiorkiem czy dodać ulubioną zieleninę - rukolę, roszponkę czy sałatę.
Naleśniki z jajkiem i szynką możesz także podać w wersji złożonej jak krokiet - całkowicie zamkniętej, bądź w postaci otwartej koperty. W tym drugim wypadku wszystkie składniki należy umieścić na środku naleśnika, a jego boki włożyć do środka, tak by miejsce centralne, w którym ułożone jest jajko, zostało otwarte.
Szukasz innego pomysłu na naleśniki z jajkiem i szynką? Możesz dodać do nich awokado, pomidorki koktajlowe i wiele innych ulubionych warzyw. Ciekawym pomysłem jest także wykonanie z ciasta naleśnikowego gofrów i podanie ich w wersji wytrawnej ze wspomnianymi już dodatkami.
Składniki
Składniki na naleśniki z serem, szynką i jajkiem
Składniki na naleśniki z serem, szynką i jajkiem z pewnością znajdziesz w swojej lodówce. Bazę przygotujesz z podstawowych składników. Potrzebujesz do niej:
- 4 jajka,
- 400 g wody,
- 400 g mleka bądź jeśli wolisz — napoju roślinnego,
- 400 g mąki,
- szczyptę soli,
- 50 g masła.
Do przygotowania nadzienia do naleśników z jajkiem, szynką i serem potrzebujesz z kolei:
- jajka,
- plastry szynki drobiowej - szynkową z fileta Z Kurnej Półki bądź też pierś delikatną,
- ser żółty w plastrach bądź jeśli wolisz ser mozzarella w kulce,
- dodatki w postaci ulubionych warzyw - pomidor, ogórek, rzodkiewka, szparagi,
- sól i pieprz do smaku.
Do tego dania doskonale pasuje sos jogurtowy czy też musztardowy. W zależności od własnych upodobań możesz również przygotować inny ulubiony sos bądź też zjeść danie bez tych dodatków.