Opis dania
Omlet z kurczakiem
gotowanym z Kurnej Półki
Omlet z kurczakiem gotowanym Z Kurnej Półki to świetna propozycja na szybkie i pożywne śniadanie, dla dorosłych, jak i dla dzieci. Opcję tą szczególnie uwielbiają maluchy, które w wersji osobnej nie zjadają poszczególnych składników, ale smakuje im danie powstałe w wyniku ich połączenia. Przygotowanie puszystego omletu z szynką jest niezwykle proste, dlatego też możesz go wykonać jako weekendowe śniadanie z pomocą swoich maluchów! Z pewnością niesienie pomocy rodzicom sprawi im ogromną przyjemność, a dodatkowo świadomość samodzielnego przygotowania omletu z szynką i warzywami zachęci do jego spożycia. To także ciekawy pomysł na wspólne spędzenie czasu, co z pewnością docenią zarówno rodzice, jak i maluchy. Jak zrobić omlet z szynką i serem? Podpowiadamy przepis na omlet z szynką w postaci kurczaka gotowanego Z Kurnej Półki!
Sposób
przygotowania
Przygotowanie omletu z kurczakiem gotowanym z Kurnej Półki
Tym razem przygotowanie omletu z kurczakiem gotowanym będzie przebiegać nieco inaczej. Aby powstał puszysty omlet z kurczakiem gotowanym, ważne jest odpowiednie napowietrzenie masy.
- W misce umieść rozbite jajka — żółtko oraz białko i wlej 2 łyżki mleka.
- Całość miksuj przez kilka minut, do momentu, aż składniki dobrze się połączą i zobaczysz, że powstała napowietrzona masa — im dłużej będziesz miksować, tym ciasto będzie bardziej puszyste, aczkolwiek uważaj, by nie “przebić” całości — wówczas omlet w procesie smażenia straci na objętości.
- Do tak przygotowanej masy dodaj sól i pieprz oraz przesianą przez sitko mąkę.
- Całość delikatnie wymieszaj przy użyciu łyżki.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej odrobinę masła.
- Na tak przygotowaną patelnię wylej masę jajeczną, posyp pokrojoną w kostkę wędliną i posiekanym szczypiorkiem oraz ewentualnie ulubionymi suszonymi ziołami.
- Całość smaż przez kilka minut, na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż do momentu ścięcia masy. Jeśli chcesz, by omlet z kurczakiem gotowany Z Kurnej Półki był zarumieniony z każdej strony, przewróć go na drugą stronę i chwilę podsmaż.
- Tak przygotowany omlet podawaj z ulubionymi sezonowymi warzywami i świeżym pieczywem.
Omlet z kurczakiem gotowanym z Kurnej Półki w wersji zawijanej
Taka wersja omletu z kurczakiem gotowanym sprawdzi się także w wersji zawijanej. Aby jednak nadać całości nieco bardziej wyrazistego smaku, zadbaj o odpowiednie dodatki. Dzięki temu, że puszysty omlet z wędliną jest w wersji podstawowej, możesz dowolnie łączyć smaki. Usmażony placek możesz posmarować serkiem kanapkowym i dodać ulubione chrupiące warzywa — świeży ogórek pokrojony w słupki, paprykę czerwoną, plasterki rzodkiewki. Ciekawym dodatkiem jest także świeży szpinak, rukola bądź roszponka. Tak przygotowany omlet z kurczakiem gotowanym w wersji zawijanej zwiń w rulon, jak naleśnika, przekrój na pół i zajadaj. Efekt końcowy smakiem może przypominać tradycyjnego mięsnego wrapa, lecz w nieco zdrowszej, śniadaniowej wersji.
Składniki
Składniki na omlet z kurczakiem gotowanym z Kurnej Półki
Jeśli uwielbiasz puszyste omlety z szynką, to ta wersja omleta z kurczakiem gotowanym z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Co ważne — jest to danie, które przygotujesz z minimalnej ilości składników, a które zachwyci Cię swoim smakiem i prostotą przygotowania. Do przyrządzenia omletu z kurczakiem gotowanym potrzebujesz:
- 2 jajka,
- 3 plasterki kurczaka gotowanego Z Kurnej Półki — możesz też wykorzystać inną dowolną wędlinę z naszej oferty bądź też zdecydować się na wersję bez szynki,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- szczypiorek,
- masło,
- sól,
- pieprz,
- ulubione suszone zioła — bazylia, oregano, zioła prowansalskie bądź inne.
Wskazane składniki pozwalają przygotować puszysty omlet z kurczakiem gotowanym w wersji podstawowej. Jeśli masz ochotę, możesz do niego dodać ulubione warzywa — pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, plasterki cukinii, paprykę czy pieczarki. Wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych, ale też poziomu sytości dania, jakie chcesz uzyskać. Pamiętaj, że im więcej warzyw, tym zdrowe, ale też wartościowsze danie.