Opis dania
Placuszki z cukinii i szynki
Placuszki z cukinii i szynki to świetne połączenie, dostarczające organizmowi cennych witamin i minerałów, ale też energii do działania. Można je także wykorzystać jako dodatek obiadowy. Odpowiednio przyrządzone są delikatne w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Można je podać na wiele sposobów. Placuszki z cukinii smakują wyśmienicie w wersji placuszków z cukinii i marchewki bądź innych warzyw, bądź też w postaci placuszków z cukinii i kurczaka, bądź też placuszków z cukinii z łososiem.
W każdej z tych wersji obowiązkowym dodatkiem powinien być sos bądź kwaśna śmietana. Doskonałym dodatkiem jest sos czosnkowy bądź tzatziki. Tak przygotowane placuszki z cukini możesz również posypać startym żółtym serem. To danie doskonale sprawdza się jako pełnowartościowy posiłek, ale też przekąska imprezowa. Jeśli chcesz spróbować je w każdej z tych wersji — sprawdź naszą propozycję i przekonaj się, jak w kilka chwil można stworzyć zdrowe i pożywne danie.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie placuszków z cukinii i szynki
W zależności od ilości czasu, jaki chcesz poświęcić na przygotowanie placuszków z cukinii i szynki, możesz to zrobić na dwa sposoby — szybszy i nieco bardziej czasochłonny. Zarówno z jednego, jak i drugiego sposobu powstają pyszne i pożywne placuszki, aczkolwiek w wersji dłuższej mogą być bardziej chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, a wszystko to za sprawą osobno ubijanych białek.
- Cukinię dokładnie umyj i w zależności od preferencji — zetrzyj na tarce, na grubych oczkach ze skórą bądź też obraną.
- W zależności od jakości cukinii możesz ją delikatnie posolić, a następnie po kilku minutach delikatnie odsączyć z nadmiaru wody.
- W międzyczasie rozdziel żółtka od białek.
- W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W drugiej misce połącz pozostałe składniki — odsączoną cukinię, żółtka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać również inne przyprawy — ulubione zioła czy inne mieszanki.
- W zależności od tego, którą wersję placuszków z cukinii wykonujesz, do przygotowanej masy dodaj: szynkę pokrojoną w paseczki, filet z piersi kurczaka pokrojony w drobną kostkę bądź też startą na grubych oczkach marchew. Możesz również dodać w tym momencie starty ser żółty, aczkolwiek doskonale sprawdzi się także, gdy posypiesz nim ciepłe placuszki.
- Tak przygotowaną masę łyżką nakładaj na rozgrzany na patelni olej i smaż na niewielkim ogniu, aż do momentu zarumienienia.
Dietetyczne placuszki z cukinii jako przekąska
Dietetyczne placuszki z cukinii sprawdzą się także jako przekąska. Wystarczy, że wykonasz je w wersji podstawowej i dokładnie odsączysz na ręczniku papierowym. Jeśli chcesz je wykorzystać w wersji finger food na przyjęciu, podczas smażenia formuj niewielkie placki, tak by możliwe było ich spożycie kilkoma kęsami.
Przygotowane placki z cukinii i szynki możesz posmarować serkiem kanapkowym — śmietankowym bądź o dowolnie innym smaku. Na to, w zależności od upodobań, połóż plasterki wędliny — np. kurczaka gotowanego z Kurnej Półki bądź jeśli wolisz — kawałki wędzonego łososia. Całość możesz udekorować koperkiem bądź inną ulubioną zieleniną.
Składniki
Składniki na placuszki z cukinii i szynki
Składniki na przygotowanie placuszków z cukinii i szynki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym - są to klasyczne produkty, które w większości znajdziesz w swojej kuchni. Do przygotowania dietetycznych placuszków z cukinii potrzebujesz:
- 500 g cukinii,
- 3 jajka,
- ok. 60 g mąki - ilość możesz zwiększyć, jeśli konsystencja będzie zbyt luźna,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- ser żółty,
- sól,
- pieprz,
- olej.
W zależności od tego, którą wersję placuszków z cukinii chcesz wykonać, będziesz potrzebować jeszcze:
- ulubioną szynkę — dobrą wersją jest drobiowa. Doskonale sprawdzi się szynkowa z fileta Z Kurnej Półki bądź kurczak gotowany Z Kurnej Półki,
- 1 marchew,
- 1 opakowanie łososia wędzonego,
- 1 filet z piersi kurczaka.
Do placuszków z cukinii możesz dodać również inne warzywa — ziemniaki, paprykę, pieczarki i dowolne dodatki. Doskonałym dodatkiem zamiast sera żółtego jest również ser feta, który nadaje całości wyrazistego smaku.