Opis dania
Racuchy z szynką
z kurczaka i serem
Racuchy to jedno z dań uwielbianych szczególnie w wersji słodkiej przez dzieci. Większość osób zna tradycyjną wersję z jabłkami - dla wielu to smak dzieciństwa. Nie każdy jednak wie, że racuchy drożdżowe można wykonać również w wersji wytrawnej. Smakują równie wyśmienicie, a dodatkowo są ciekawą opcją na obiad czy też przekąskę do zabrania do pracy lub szkoły.
Wytrawne racuchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Ciekawą opcją jest wersja z kurczakiem i serem oraz przyprawami, która pozwala przyrządzić danie smakiem zbliżone do zapiekanki bądź pizzy. Kto ich nie uwielbia? Jeśli i Ty jesteś fanem właśnie takich smaków, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na racuchy drożdżowe z kurczakiem i serem, ale też ich wersję bardziej bogatą - z ogromną dawką pełnych witamin i składników odżywczych warzyw. Wypróbuj obydwa przepisy i sprawdź, który z nich trafi w Twoje upodobania smakowe!
Sposób
przygotowania
Przygotowanie wytrawnych racuchów z kurczaka i sera
W naszych przepisach znajdziesz jedynie proste i szybkie propozycje na przygotowanie dań i właśnie taki jest przepis na wytrawne racuchy z szynką i serem. Pamiętaj jedynie, by ciasto przygotować tuż przed smażeniem - wówczas placuszki są najlepsze w smaku - ciepłe, delikatne i aromatyczne.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Wybraną wędlinę pokrój w drobną kostkę.
- W małej miseczce rozmieszaj drożdże z odrobiną mleka.
- W dużej misce umieść mąkę, jajka, proszek do pieczenia i wlej rozczyn z drożdży.
- Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia objętości ciasta.
- Po wyrośnięciu dodaj do ciasta wędlinę, ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i ponownie zostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
- Tak przygotowane ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na niewielkim ogniu do momentu zarumienienia placuszków.
- Podawaj ciepłe - doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym sosem bądź też czosnkowym czy tzatziki.
Racuchy z kurczaka i sera inaczej
Racuchy z kurczaka i sera możesz też przyrządzić nieco inaczej. Pierwszy wariant obejmuje pominięcie drożdży - wówczas nie są one tak pulchne i delikatne, ale są równie smaczne. Drugi wariant z kolei obejmuje wytrawne racuchy z szynką, serem i warzywami. Dzięki temu całość jest niezwykle aromatyczna i smaczna, a przy tym pożywna. Jeśli chcesz do racuchów z szynką z kurczaka i serem dodać warzywa, postaw na te najpopularniejsze: pieczarki, kukurydzę, cebulę, cukinię i paprykę. Możesz je dodać
surowe pokrojone w kostkę bądź też wcześniej nieco podsmażone. Pamiętaj jednak, by w przypadku ich podsmażenia na patelni, zadbać o ich dokładne wystudzenie przed dodaniem do ciasta. Dodanie gorących warzyw do wytrawnych racuchów może zakończyć się sparzeniem ciasta, a tym samym uzyskanie niewłaściwego smaku i konsystencji.
Którą opcję racuchów z szynką z kurczaka i serem wybierasz?
Składniki
Składniki na wytrawne racuchy
Jak przygotować racuchy drożdżowe? Proponujemy przepis na wytrawne racuchy, który będziesz mógł dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich upodobań smakowych. Dzięki temu z jednego podstawowego pomysłu wykonasz kilka różnych wariantów. Na puszyste racuchy drożdżowe z szynką z kurczaka i serem potrzebujesz:
- 200 g żółtego sera,
- 200 g wędliny drobiowej – doskonale sprawdzi się filet gotowany Z Kurnej Półki bądź też szynkowa z fileta Z Kurnej Półki,
- 2 jajka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- natka pietruszki,
- sól
- pieprz,
- olej do smażenia.
Ze wskazanych powyżej składników na wytrawne racuchy drożdżowe przygotujesz ich podstawową wersję. Przepis ten możesz urozmaicić o różne inne, ulubione warzywa - paprykę, pieczarki, kukurydzę, cukinię, marchew czy cokolwiek innego. Możesz również zrezygnować z dodania drożdży - wówczas placuszki będą bardziej zbite, ale mimo to nie będą twarde.