Opis dania
Wytrawne naleśniki
z szynką i serem
Kto nie lubi naleśników? To jedno z tych dań, które jest uwielbiane w każdej postaci — na słodko i słono. W wersji podstawowej, jak i z dodatkami. Doskonale sprawdzają się na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Co więcej, równie dobrze smakują na świeżo, jak i odgrzane na patelni czy w piekarniku. Możliwości zrobienia wytrawnych naleśników z szynką i serem jest wiele, tak wiele jak upodobań smakowych.
Wytrawne naleśniki z szynką, serem i warzywami możesz przygotować na wiele sposobów. Główna różnica pomiędzy poszczególnymi wariantami to oczywiście dodane składniki, aczkolwiek musisz wiedzieć, że przygotowane naleśniki wytrawne możesz zapiec w piekarniku z dodatkiem sosu pomidorowego bądź też podać jako przekąskę imprezową. Sprawdź nasze propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Sposób
przygotowania
Przygotowanie wytrawnych naleśników z szynką i serem
Przygotowanie wytrawnych naleśników z szynką i serem rozpocznij od przygotowania ciasta. Kluczem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji — nie może być zbyt gęste, gdyż naleśniki wyjdą zbyt grube, ale też nie może być zbyt rzadkie, gdyż trudno będzie je obrócić i ściągnąć z patelni.
- W misce umieść wodę, mleko i jajka.
- Całość delikatnie zmiksuj, do momentu połączenia składników i napowietrzenia masy.
- Do tak przygotowanej bazy ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło i szczyptę soli oraz ⅔ mąki.
- Po dokładnym zmiksowaniu ciasta sprawdź konsystencję masy — jeśli będzie rzadka, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, aż do momentu uzyskania właściwej gęstości ciasta.
- Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej, suchej patelni — najlepiej nieprzywierającej, przeznaczonej do smażenia naleśników do momentu delikatnego zrumienienia.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu.
- Pieczarki i paprykę dokładnie umyj i oczyść z gniazd nasiennych oraz wszelkich zanieczyszczeń.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj.
- Warzywa pokrój w paseczki i podsmaż na odrobinie masła wraz z cebulą.
- W międzyczasie przygotuj kurczaka gotowanego Z Kurnej Półki — pokrój go w plasterki, a następnie w paseczki.
- Tak przygotowaną wędlinę smaż przez kilka minut, aż do zrumienienia.
- W osobnej misce przygotuj sos - passatę pomidorową wymieszaj z solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
Naleśnik na wytrawnie w wersji zapiekanej
Mając przygotowane składniki na naleśniki wytrawne w wersji zapiekanej, możesz dokończyć danie i przyrządzić smaczny obiad. Wystarczy, że przestudzone naleśniki nafaszerujesz podsmażonymi warzywami z wędliną, a następnie zwiniesz w rulon. Tak przygotowane naleśniki umieść w naczyniu żaroodpornym, wcześniej posmarowany odrobiną oleju. Na naleśniki wytrawne z szynką i warzywami wylej przygotowany sos pomidorowy, a całość posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane danie umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na ok. 15-20 minut, do momentu roztopienia się sera. Naleśniki podawaj udekorowane świeżą bazylią.
Składniki
Składniki na wytrawne naleśniki z szynką i serem
Wytrawne naleśniki z szynką i serem to świetny i pożywny pomysł na obiad. Właśnie w takiej wersji — zapiekanej w piekarniku w sosie pomidorowym, dziś je proponujemy. Najlepiej smakują na ciepło, ale bez obaw - możesz je przygotować dzień wcześniej i przed podaniem wsadzić na kilka minut do piekarnika. Do przygotowania wytrawnych naleśników z szynką i serem potrzebujesz:
- 4 jajka,
- 400 g wody,
- 400 g mleka bądź jeśli wolisz - napoju roślinnego,
- 400 g mąki,
- szczyptę soli,
- 50 g masła,
- szynkę drobiową - dobrym wyborem będzie kurczak gotowany Z Kurnej Półki,
- ser żółty,
- pieczarki,
- paprykę zieloną,
- cebulę,
- 250 g passaty pomidorowej,
- świeżą bazylię,
- ulubione zioła suszone — oregano, zioła prowansalskie czy bazylia.
Z podanych składników przygotujesz zarówno ciasto naleśnikowe, jak i farsz do naleśników wytrawnych z szynką i serem. W przypadku farszu możesz zdecydować się na inne warzywa — kukurydzę, brokuł czy cukinię. Wskazane ilości są orientacyjne — jeśli chcesz przyrządzić mniejszą ilość — odpowiednio je zmniejsz.