średni 45 minut 4

Opis dania

Zupa z kiełbasą śląską - smaczny i syty posiłek

Sezon jesienno-zimowy, to czas, kiedy zupy cieszą się większą popularnością. Smaczne i rozgrzewające - właśnie dziś mamy wyjątkowy przepis na jedną z nich - aromatyczną zupę z kiełbasą śląską. To danie, które nie tylko zaspokoi Wasz głód, ale również rozpieści podniebienie niebanalnym połączeniem smaków. 

Nasza propozycja łączy tradycję i prostota – idealne połączenie dla tych, którzy cenią sobie smakowe przyjemności w wydaniu bez zbędnych komplikacji. Głównym składnikiem tego dania jest kiełbasa śląska, która swoim intensywnym smakiem nadaje zupie niepowtarzalnego charakteru. Dodatkowo, klasyczne składniki jak ziemniaki, marchew i cebula tworzą zbalansowaną kompozycję smakową, a aromatyczne zioła dodają nuty świeżości. Potrzebujesz energii w chłodne dni? To idealne danie, które rozgrzeje Cię i doda energii do działania. 

Sposób
przygotowania

Jak przygotować zupę z warzywami i kiełbasą?

Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie zupy jest niezwykle proste, dlatego z pewnością sobie z tym poradzisz. Nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni!

  1. Kiełbasę śląską Z Kurnej Półki pokrój na plastry, bądź w drobną kostkę - jak wolisz.
  2. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obierz, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  4. Por możesz pokroić w krążki bądź też włożyć w całości i pod koniec gotowania wyciągnąć.
  5. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny lub rozpuść masło.
  6. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do rozgrzanego oleju. Smaż je na złoty kolor, aż wydobędą intensywny aromat.
  7. Wrzuć do garnka pokrojone ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz pora. Całość chwilę podsmaż.
  8. Dodaj do garnka kiełbasę śląską i delikatnie wymieszaj z warzywami.
  9. Zalej wszystko bulionem warzywnym lub drobiowym.
  10. Dodaj liść laurowy, majeranek, sól i pieprz do smaku.
  11. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  12. Po ugotowaniu, usuń liść laurowy i podawaj zupę gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Jak możesz zmodyfikować zupę i stworzyć bardziej wyraziste danie?

Proponowany przepis na zupę z kiełbasą śląską i warzywami jest jedynie podstawową wersją. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki i aromaty - możesz go dowolnie zmodyfikować. Ciekawym dodatkiem będzie serek topiony. Ten dodatek nie tylko podkręci smak zupy, ale też nada jej kremowej konsystencji.

Wolisz wersję bardziej warzywną? Nic straconego! Do naszego przepisu możesz dodać ulubione warzywa - cukinię, groszek, a nawet pomidory! Taka kombinacja pozwoli stworzyć smaczne i kolorowe danie. Ciekawym dodatkiem będzie także czerwona soczewica - cenne źródło białka, ale też dodatek, który wprowadzi kontrast w konsystencji zupy.

Składniki

Lista składników na zupę z kiełbasą śląską i warzywami

Chcesz stworzyć danie, które będzie wspomnieniem rodzinnych obiadów? Zupa z kiełbasą śląską i warzywami z pewnością będzie takim daniem. Potrzebujesz jedynie kilku składników, by stworzyć posiłek uwielbiany przez małych i dużych. Do przygotowania wskazanej zupy wykorzystaj:

  • 2 kiełbasy śląskie Z Kurnej Półki - możesz także wykorzystać wersje wędzone, np. wiejską,
  • 3 ziemniaki, 
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/2 pora, 
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub masła,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie zupy nie jest zbyt skomplikowane, ani czasochłonne. Pamiętaj jednak, że jej przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu - zaplanuj rozpoczęcie gotowania odpowiednio wcześniej.

Polecane
produkty

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Bałkańskie ciasto filo

trudny 60 minut 4

Sałatka z szynkową z fileta

łatwy 20 min 3-4 porcje

Kiełbaski z boczniakami

średni 30 minut 4
Pokaż wszystkie przepisy