łatwy 15 minut 4

Opis dania

Jajecznica z kiełbaskami drobiowymi

Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne i pełne smaku śniadanie? Jajecznica z parówkami drobiowymi to propozycja, która nie tylko spełnia te kryteria, ale także dodaje nuty kulinarnego urozmaicenia do porannej rutyny. Idealna dla tych, którzy cenią prostotę przygotowania bez utraty na intensywności smaku. Jajka, w towarzystwie aromatycznych parówek drobiowych, pełnowartościowe śniadanie, które pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Bez względu na to, czy to w pośpiechu przed pracą, czy w spokojniejszy weekendowy poranek - chcesz dostarczyć sobie cennej energii - to ta forma jajecznicy Ci w tym pomoże. 

Ogromnym plusem tego rodzaju posiłków, jest możliwość ich różnorodnego modyfikowania. Wystarczy dodać ulubione warzywa i eksperymentować z ostatecznym smakiem. W towarzystwie świeżych ziół i pieczywa - będzie smakować idealnie.

Sposób
przygotowania

Jak przygotować jajecznicę z parówkami i warzywami?

Z przygotowaniem tego prostego śniadania - jajecznicy z kiełbaskami i warzywami, poradzi sobie każdy, nawet nieco większe dziecko! Przed przystąpieniem do gotowania pamiętaj, że jest to specyficzny posiłek, który najlepiej (o ile nie jedynie) smakuje na ciepło. Oznacza to, że tuż po przygotowaniu musisz go zjeść.

  1. Na rozgrzanym oleju lub maśle podsmaż kawałki parówek, aż zaczną się lekko rumienić.
  2. Dodaj posiekaną cebulę do parówek i smaż, aż stanie się miękka i szklista.
  3. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i znów podsmaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Rozbij jajka w osobnej miseczce, wymieszaj i wlej na patelnię z parówkami, cebulą i papryką.
  5. Mieszaj składniki, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
  6. Na koniec włóż pokrojonego w kostkę pomidora do jajecznicy i delikatnie wymieszaj.
  7. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku.

Podawaj jajecznicę na talerzu, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i świeżości. Najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem lub tostem. 

Jak jeszcze podawać jajecznicę z dodatkami?

Jajecznicę z dodatkami można podawać na różne sposoby, dostosowując danie do indywidualnych preferencji smakowych. Wśród najpopularniejszych pomysłów na podanie jajecznicą z parówką drobiową i dodatkami znajduje się śniadaniowy wrap. Wystarczy położyć jajecznicę na placku i zawinąć je, tworząc pyszną roladę śniadaniową. Doskonale smakuje również na chrupiącym chlebie tostowym. Podkreślić smak całości można ulubioną pastą — z awokado bądź pomidorów.

Stawiasz na bardziej kremowe smaki? Idealnie z jajkami komponuje się starty ser - mozzarella bądź cheddar, ale też kremowe awokado. Takie połączenie smaków i tekstur nie tylko pozwoli Ci stworzyć smaczny, ale też pełnowartościowy posiłek.

Składniki

Składniki do przygotowania jajecznicy z parówkami drobiowymi

Jeśli każdego poranka walczysz z czasem - każda minuta jest dla Ciebie cenna, to to proste i smaczne danie wykonasz w kilka chwil. Do przygotowania naszej jajecznicy z kiełbaskami drobiowymi, dla dwóch osób potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 6 kiełbasek drobiowych, idealnie sprawdzą się delikatne Z Kurnej Półki,
  • ½ cebuli,
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 pomidor, 
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).

Z tą proporcją składników stworzysz pyszną jajecznicę z parówką drobiową, a dodatki w postaci cebuli, papryki i pomidora dodadzą świeżości i kolorów do dania. Gotów na smakowe doznania podczas śniadaniowego rytuału?

Polecane
produkty

Kiełbasa z Piersią
z Kurnej Półki

Kiełbasa z Piersią
z Kurnej Półki

Kiełbasa Wiejska
z Kurnej Półki

Kiełbasa Wiejska
z Kurnej Półki

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Kiełbaski Drobiowe z Kurnej Półki

Kiełbaski Drobiowe z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Placuszki z cukini i szynki

trudny 30 min 4 porcje

Omlet z szynką i serem

średni 15 min 1 porcja

Kanapka z twarogiem

łatwy 10 min 1 porcja
Pokaż wszystkie przepisy