łatwy 30 minut 1

Opis dania

Kanapka z jajkiem, kurczakiem, pieczarkami i cheddarem

Kanapka z jajkiem, kurczakiem, pieczarkami i cheddarem to połączenie smaków, które z pewnością zaspokoi Twoje podniebienie. Ta pełna aromatycznych składników kanapka jest nie tylko syta, ale również szybka do przygotowania. Idealna na śniadanie, obiad czy przekąskę. 

To danie nie tylko wszechstronne pod względem smakowym, ale również praktyczne. Możesz cieszyć się kanapką na ciepło, gdy poszukujesz sycącego posiłku, a także na zimno, jako szybkiej przekąski czy dania na wynos. Ta elastyczność sprawia, że idealnie nadaje się na lunch do pracy, gdzie z łatwością zaspokoi Twoje podniebienie zarówno w ciepłe, jak i zimne dni. Jeśli szukasz ciekawych propozycji na posiłek do lunchboxa - to ta kanapka będzie idealnym rozwiązaniem. Przekonaj się, jak łatwo można urozmaicić swoje dania na co dzień!

Sposób
przygotowania

Jak przygotować kanapkę z jajkiem, kurczakiem i dodatkami?

Kanapki to najprostszy posiłek, który można wykorzystać zarówno na śniadanie i kolację, ale też pełnowartościowy obiad, który zabierzesz na wynos do pracy czy szkoły.

Oto prosty sposób przygotowania kanapki z jajkiem, kurczakiem, pieczarkami i cheddarem:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry.
  2. Na patelni delikatnie podsmaż kawałki szynki z kurczaka na maśle lub oliwie z oliwek aż do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plastry pieczarki, aż do momentu, gdy zmiękną i zaczną się rumienić. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na kromkach chleba ułóż warstwę kurczaka, plastry jajka, podsmażone pieczarki, a na końcu posyp startym serem cheddar.
  5. Jeśli lubisz, dodaj liście sałaty lub rukoli, plastry pomidora, paprykę czerwoną czy ulubiony sos.
  6. Przykryj drugą kromką chleba, tworząc kanapkę. Możesz ją podać od razu lub włożyć do pojemnika na wynos, aby zabrać ze sobą do pracy.

Teraz możesz cieszyć się smakowitą kanapką z jajkiem, kurczakiem, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!

Zrób kanapkę z jajkiem, serem i kurczakiem na ciepło

Chcesz tę samą kanapkę przygotować na ciepło? Proces składania kanapki rozpocznij od poniższych kroków. Dzięki temu stworzyć nie tylko ciepłą, ale też chrupiącą i aromatyczną przekąskę.

  1. Umieść jedną kromkę chleba na suchej patelni.
  2. Na chlebie ułóż warstwę kurczaka gotowanego Z Kurnej Półki, plastry jajka, podsmażone pieczarki, a na końcu posyp startym serem cheddar. Jeśli wolisz - w kanapce możesz wykorzystać jajko sadzone, zamiast gotowanego na twardo.
  3. Przykryj drugą kromką chleba.
  4. Smaż kanapkę na średnim ogniu, obracając ją ostrożnie, aż chleb stanie się chrupiący, a ser się roztopi. Możesz przykryć patelnię, aby przyspieszyć proces rozpuszczania sera.
  5. Podawaj kanapkę ciepłą, gdy ser jest jeszcze rozpuszczony i chleb chrupiący. Doskonale do niej pasować będzie sos czosnkowy, ketchup bądź jogurtowo-ziołowy.

Teraz możesz cieszyć się smakiem gorącej i aromatycznej kanapki z jajkiem, kurczakiem, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!

Składniki

Składniki na kanapkę z jajkiem, kurczakiem, pieczarkami i cheddarem

Nie masz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę? Wykorzystaj poniższe składniki i przygotuj ciekawą kanapkę z jajkiem, kurczakiem, pieczarkami i cheddarem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz:

  • 4 jajka,
  • 200 g fileta z kurczaka — idealnie sprawdzi się kurczak gotowany Z Kurnej Półki,
  • 150 g pieczarek, 
  • 100 g sera cheddar, 
  • 4 kromki chleba pszennego, razowego bądź innego ulubionego,
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek,

Dodatki (opcjonalne):

  • liście sałaty lub rukoli,
  • plastry pomidora,
  • papryka czerwona,
  • sos majonezowy lub jogurtowy.

Powyższe proporcje są ogólnym wyznacznikiem, dostosuj ilość składników według własnych preferencji. Teraz możesz przejść do przygotowania smakowitej kanapki!

Polecane
produkty

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki