Opis dania
Kanapka z pomidorem
Kanapka z pomidorem to świetne rozwiązanie dla osób uwielbiających wyraziste smaki, ale też stawiających na proste i zdrowe posiłki oraz przekąski. To kolejny pomysł na pyszne śniadanie, kolację i przekąskę, które można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując na różne okazje. Kanapka z pomidorem świetnie sprawdza się w wersji na ciepło, ale też na zimno. Aby posiłek był wyjątkowo smaczny, koniecznie musi zostać odpowiednio doprawiony ziołami i oliwą z oliwek. W takiej wersji kanapka z pomidorem i serem feta pozwala przenieść się w klimaty ciepłej i aromatycznej Grecji. Uwielbiasz pożywne posiłki z szynką? Kanapka z pomidorem i szynką to kolejne dobre rozwiązanie. Jak je przygotować? Na co zwrócić uwagę? Sprawdź poniżej.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie kanapki z pomidorem
Widząc składniki, jakie są potrzebne do przygotowania kanapki z pomidorem na zimno, z pewnością już wiesz, jak ją przyrządzić. Jej przygotowanie jest proste i zajmuje kilka chwil. Z uwagi na fakt, iż pomidor po połączeniu z solą wydziela sok, należy przygotować ją bezpośrednio przed spożyciem.
Kanapkę z pomidorem i wędliną przygotujesz:
- Przygotuj pieczywo i posmaruj je masłem i ułóż kawałki sałaty.
- Na tak przygotowane kromki chleba bądź kawałki bułki ułóż wędlinę drobiową lub pokrojony w plasterki pasztet.
- Następnie pokrój pomidora w grubsze plastry i połóż na kanapkę.
- Szczypiorek drobno posiekaj i posyp pomidora.
- Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Nieco inaczej należy przygotować kanapkę z pomidorem na ciepło. Poniżej przedstawiamy szczegóły.
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj do nich odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek.
- Całość wymieszaj i dodaj posiekaną bazylię.
- Bagietkę pokrój na mniejsze kromki i delikatnie opiecz w tosterze, piekarniku bądź na suchej patelni.
- Ciepłe grzanki potrzyj czosnkiem, a następnie nałóż na nie przygotowane pomidory.
- Całość udekoruj listkami bazylii.
Jeśli chcesz kanapkę wzbogacić o ser feta, wówczas w niewielkim naczyniu umieść ser feta i pomidory koktajlowe. Polej oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dorzuć czosnek w całych ząbkach. Całość umieść na kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu, na przygotowanym pieczywie umieść ser feta, pomidorki i całość polej wytworzonym sosem.
Różne warianty kanapki z pomidorem
Możliwości przygotowania kanapki z pomidorem jest wiele, dzięki czemu każdy znajdzie rozwiązanie dopasowane do swoich potrzeb i upodobań smakowych. Kanapkę z pomidorem i szynką możesz wzbogacić o ulubiony ser żółty bądź też mozzarellę. Wersję na ciepło możesz przygotować również w wersji eleganckiej i podać jako przekąskę imprezową. Wystarczy tylko odpowiednio ułożyć składniki i je udekorować. Wszystko to sprawia, że kanapka z pomidorem i dodatkami to jeden z ciekawszych i chętniej wybieranych przepisów na co dzień i na ważne okazje.
Którą opcję Ty wybierzesz?
Składniki
Składniki na kanapkę z pomidorem
Każdy z wariantów kanapki z pomidorem wymaga użycia innych składników. Plusem każdego przepisu jest jednak fakt, że wszystkie kanapki z pomidorem i dodatkami przygotujesz w kilka chwil. Do przygotowania tradycyjnej kanapki z pomidorem i szynką potrzebujesz:
- ulubione pieczywo,
- wędlinę drobiową - szynkową z fileta Z Kurnej Półki bądź ciekawą opcją jest również pasztet Z Kurnej Półki,
- sałatę - lodową, roszponkę, rukolę, szpinak bądź inną ulubioną zieleninę,
- pomidor - doskonale sprawdzi się wersja malinowa,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwę z oliwek,
- masło.
Do przygotowania kanapki z pomidorem na ciepło będziesz potrzebować:
- bagietkę,
- pomidorki koktajlowe,
- świeżą bazylię,
- czosnek,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Opcję kanapki na ciepło z pomidorem możesz również wzbogacić o ser feta. Taka kompozycja dzięki zawartości białka będzie bardziej pożywna i sprawi, że dłużej będziesz czuć sytość.