Opis dania
Kanapka z twarogiem
Kanapka z twarogiem i warzywnymi dodatkami to jedna z tych propozycji, która przywołuje wiosenne i letnie smaki. Odpowiednio przygotowana dostarcza cennych witamin i minerałów, ale jest też świetnie zbilansowanym posiłkiem, zapewniającym sytość na długie godziny. Jej ogromną zaletą jest fakt, że kanapkę z twarogiem i warzywami można przygotować w kilka chwil, z dostępnych w lodówce składników. Co więcej, kanapkę z twarogiem i dodatkami można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje również w wersji połączonej z szynką czy jajkiem. Taki posiłek szczególnie dobrze sprawdza się na śniadanie, ale też możesz podać go na kolację.
Jeśli jesteś fanem zdrowych posiłków i ciekawych rozwiązań, sprawdź nasze propozycje na różne warianty kanapki z pastą twarogową i wybierz ulubioną opcję.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie kanapki z twarogiem
Na przygotowanie kanapki z twarogiem musisz poświęcić kilka chwil, szczególnie jeśli ma to być kanapka z pastą twarogową. Przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego też z opcją tą poradzą sobie osoby z minimalnymi umiejętnościami kulinarnymi oraz dzieci.
- Przygotuj ulubione świeże pieczywo - w kanapce z twarogiem jest ono ważne, gdyż podkreśla smak sera.
- Posmaruj pieczywo masłem.
- W międzyczasie przygotuj twaróg. Możesz go pokroić w grubsze plastry bądź przygotować pastę twarogową. Wystarczy, że wymieszasz ser z odrobiną jogurtu naturalnego i dokładnie rozgnieciesz widelcem.
- Tak przygotowany ser połóż na pieczywo bądź rozsmaruj delikatnie.
- Na środku kanapki połóż wędlinę zwiniętą w rulon.
- Z jednej strony wędliny ułóż rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, a z drugiej możesz posypać ziarnami granatu.
- Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.
Jeśli chcesz przygotować wyjątkową pastę twarogową do kanapki, wykorzystaj naszą drugą propozycję. Jajko ugotuj na twardo i przeciśnij przez praskę i wymieszaj z twarogiem i jogurtem naturalnym. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą posmaruj pieczywo. Na górę możesz ułożyć wędlinę i ulubione warzywa.
Co jeszcze warto wiedzieć o kanapce z twarogiem?
Takie kanapki z twarogiem świetnie sprawdzają się również jako przekąska imprezowa. W takiej opcji warto je nieco inaczej przygotować. Doskonale sprawdzi się podany przepis na pastę twarogową, aczkolwiek warto zadbać o inne pieczywo. W takiej opcji wybierz świeżą bagietkę. Pokrój ją na mniejsze kromeczki. Tak przygotowane kawałki pieczywa posmaruj pastą twarogową i odpowiednio udekoruj. Doskonale sprawdzi się wędlina drobiowa z oferty Z Kurnej Półki, ale też szynki długodojrzewające. Wystarczy je fantazyjnie ułożyć na kanapce i udekorować - ziarnami granatu, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi czy świeżymi ziołami. Taka kanapka z twarogiem i dodatkami będzie się pięknie prezentować, ale też nasyci. Co więcej, przygotowując odpowiednio wcześniej składniki przyrządzisz ją w kilka chwil.
Składniki
Składniki na kanapkę z twarogiem
Do przygotowania kanapki z twarogiem potrzebujesz dobrej jakości świeżego pieczywa oraz dobrego sera twarogowego. Ser biały możesz wybrać w dowolnej opcji, choć najlepsza jest wersja tradycyjna - ser twarogowy chudy bądź biały. W zależności od upodobań, na kanapkę możesz położyć go w wersji pokrojonej na plasterki bądź też przygotować smaczną masę twarogową.
Planując przygotowanie wiosennej kanapki z twarogiem i szynką, musisz zadbać o:
- ulubione pieczywo,
- ser twarogowy - chudy bądź półtłusty,
- jogurt naturalny,
- ulubioną wędlinę - dobrym rozwiązaniem jest wersja drobiowa np. kurczak gotowany Z Kurnej Półki,
- szczypiorek,
- cebulę,
- rzodkiewkę,
- granat,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
Jeśli chcesz przygotować kanapkę z pastą twarogową, będziesz potrzebować jeszcze:
- jogurt naturalny,
- jajko ugotowane na twardo,
- musztardę.
Każdą z tych opcji możesz dowolnie modyfikować. Kanapka z twarogiem doskonale smakuje również w wersji saute - jedynie z solą i pieprzem. Wszystko zależy od Twoich upodobań czy dostępności do świeżych warzyw.