średni 30 minut 1-8

Opis dania

Kiełbasa Śląska z piekarnika z cebulką

Dziś mamy dla Ciebie przepis na kiełbasę śląską z piekarnika, z dodatkiem cebuli. Chrupiącą, aromatyczną — niczym z grilla bądź ogniska! 

Kiełbasa śląska z piekarnika z dodatkiem cebuli to prosta, ale wyrazista w smaku wersja, która przypomina smak letniego grilla, ale bez konieczności wychodzenia na zewnątrz. Jest to doskonały posiłek na jesienne i zimowe dni. Kiełbasę śląską z cebulką można przygotować w połączeniu z dodatkami jako szybki obiad, ale też sycącą kolację. To, co najważniejsze — jest prosta w przygotowaniu, ale niezwykle smaczna. Dodatek cebuli i warzyw wprowadza do niej wyjątkowy aromat, a odpowiednia temperatura w piekarniku sprawia, że jest niezwykle chrupiąca. 

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i proste danie, to taką kiełbasę przygotujesz w kilka chwil. Sprawdź poniżej szczegółowy przepis!

Sposób
przygotowania

Jak przygotować kiełbasę śląską z piekarnika z dodatkami?

Przygotowanie kiełbasy z piekarnika nie powinno sprawić Ci większych problemów. Wystarczy, że wykonasz wszystkie kroki z poniższego przepisu, a z pewnością zyskasz pyszne danie!

  1. W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Kiełbasę umieść na blasze do pieczenia. Możesz naciąć ją w kilku miejscach, aby skrócić czas pieczenia i pozwolić cebuli wniknąć w mięso.
  3. Cebulę pokrój na piórka lub w plastry, a następnie równomiernie rozłóż ją wokół kiełbasy.
  4. Skrop cebulę i kiełbasę olejem roślinnym, aby zapobiec przesuszeniu się i nadać dodatkowy smak. Możesz wykorzystać również smakową oliwę — czosnkową czy suszone pomidory.
  5. Całość dopraw według uznania — posól i popieprz. Możesz także dodać ulubione przyprawy, takie jak majeranek czy zioła prowansalskie.
  6. Wstaw blaszkę z kiełbasą i cebulą do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając cebulę, aż kiełbasa będzie chrupiąca, a cebula miękka i zrumieniona.
  7. Podawaj kiełbasę z cebulą na talerzach, możesz także udekorować świeżymi ziołami.

Smacznego! Gotowe danie podawaj jako główne danie obiadowe, dodatek do ziemniaków czy pieczywa. Ten szybki i prosty sposób pozwoli Ci przygotować smaczną kiełbasę śląską z aromatyczną cebulą.

Z czym podawać pieczoną kiełbasę śląską?

Pieczoną kiełbasę śląską możesz podać na wiele różnych sposobów, zależnie od preferencji smakowych i rodzaju posiłku, na którą ją zaserwujesz. Doskonale będzie smakować ze świeżym chlebem lub bułką bądź bagietką. Jeśli chcesz ją podać na obiad, postaw na ziemniaki — puree ziemniaczane bądź wersję pieczoną. To klasyczny i niezwykle smaczny dodatek, który sprawi, że cały posiłek będzie niezwykle sycący.

Nie zapomnij o sosach. Standardowe dodatki w postaci musztardy, ketchupu i sosu czosnkowego będą idealne. Możesz również zadbać o nieco bardziej wymyślne dodatki - guacamole, pastę z suszonych pomidorów czy sos serowy.

Obowiązkowym dodatkiem do całości muszą być warzywa. Sałatka w stylu greckiej - z dużą ilością sera feta i warzyw, będzie strzałem w dziesiątkę. Możesz również dodać roszponkę, rukolę czy kiełki rzodkiewki bądź słonecznika. Tak skomponowany posiłek z pewnością spotka się z uznaniem domowników.

Składniki

Jakie składniki potrzebujesz do przygotowania kiełbasy śląskiej z piekarnika?

Do przygotowania kiełbasy śląskiej z piekarnika z dodatkami nie potrzebujesz skomplikowanych składników. Jak sama nazwa wskazuje - kluczową rolę odgrywa kiełbasa i cebulka, dlatego postaw na wysokiej jakości produkt. Dobrym rozwiązaniem jest kiełbasa śląska z piersią Z Kurnej Półki, ale też doskonale sprawdzi się kiełbasa wiejska Z Kurnej Półki. Poniżej przedstawiamy szczegółowe proporcje:

  • ok. 500 g kiełbasy śląskiej Z Kurnej Półki,
  • 2-3 cebule, 
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku,

To prosta i podstawowa lista składników, które pozwoli Ci przygotować smaczną kiełbasę śląską z chrupiącą cebulą. Jeśli jednak chcesz, możesz ją wzbogacić o dodatkowe warzywa. Razem z kiełbasą, możesz w piekarniku zapiec także pieczarki, bakłażan, cukinię, brukselkę, kalafior, bataty, ziemniaki i wiele innych. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich upodobań smakowych.

Polecane
produkty

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Kanapka z pomidorem

łatwy 10 min 1 porcja

Tortilla z szynką

średni 20-30 min 3-4 porcje
Pokaż wszystkie przepisy