Opis dania
Placuszki na słono z kiełbasą i serem
Szybki pomysł na śniadanie, gdy brakuje pieczywa? Placuszki na słono z kiełbasą i serem będą idealnym rozwiązaniem! A może wersja obiadowa na bazie warzyw? Możliwości jest wiele! W każdej z tych wersji z pewnością przypadną Ci do gustu. Dzięki podsmażonej kiełbasie słone placuszki będą wyjątkowo aromatyczne, a ser podkręci tylko ich smak.
W wersji na śniadanie placuszki możesz podać z kiełbasą i serem w towarzystwie ulubionych smarowideł - hummusu, serka kanapkowego czy pasty warzywnej. W wersji obiadowej placuszki na słono z kiełbasą i serem warto wykonać na bazie ziemniaków, cukinii i marchii. Możesz wykonać tradycyjne placki ziemniaczane, ale placuszki na słono z cukinii są równie smaczne, ale też zdrowsze. Tak przygotowane słone placuszki warzywne z kiełbasą podawaj z ulubionym sosem mięsnym, pieczarkowym bądź czosnkowym.
Dodatkowo możesz dowolnie je przyprawiać - zmieniając rodzaj przypraw zmienisz ich smak. Możesz dodać cebulkę czy ulubione zioła bądź nawet odrobinę ostrej papryki. Takie dodatki odmienią ich smak i sprawią, że całość będzie wyjątkowa.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie słonych placuszków z kiełbasą i serem
Przygotowanie placuszków słonych z kiełbasą i serem żółtym jest proste i szybkie. Wystarczy kilka kroków, by przyrządzić masę, którą należy usmażyć na oleju, formując odpowiedniej wielkości placuszki.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
- Brokuł dokładnie wypłucz i w zależności od upodobań – możesz go ugotować i drobno posiekać bądź też zblendować w wersji surowej.
- Ziemniaki połącz z brokułem, dokładnie wymieszaj.
- Kiełbasę/szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj do nich jajka i odrobinę mąki.
- Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem.
- Smaż z dwóch stron po kilka minut do momentu zarumienienia.
- Po usmażeniu umieść placuszki na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Słone placuszki z kiełbasą i serem w wersji mini
Wspomniane słone placuszki z kiełbasą i serem możesz również przygotować w wersji mini. Sam proces przygotowania ciasta jest taki sam. Różnica dotyczy jedynie smażenia - zamiast formować duże placuszki słone przy użyciu łyżki, wybierz mniejszą łyżeczkę i układaj niewielkiej wielkości placuszki. Takie mini słone placuszki z kiełbasą możesz serwować jako przekąskę do schwytania w rękę. Możesz je także usmażyć w nieco grubszej wersji i wykorzystać jako bazę koreczków. Wystarczy nabić je na wykałaczkę, dodać kostkę sera fety, pomidorka koktajlowego i zielony listek bazylii - ciekawa przekąska imprezowa gotowa.
Oczywiście mini placuszki z kiełbasą i serem świetnie smakować będą także w wersji z sosami mięsnymi, pieczarkowym, śmietanowym czy innym. Możliwości ich wykorzystania jest wiele. Którą opcję Ty wybierzesz?
Składniki
Składniki na placuszki na słono z kiełbasą i serem
Ciasto na placuszki na słono z kiełbasą i serem musisz przygotować tuż przed smażeniem - dzięki temu nie sczarnieje, a placuszki będą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Poniżej prezentujemy przepis na placuszki słone z kiełbasą i serem na bazie ziemniaków i brokuła. Są nie tylko wyjątkowe w smaku, ale też mają piękny, wiosenny kolor. Potrzebujesz:
- 5 ziemniaków,
- 1 brokuł,
- 50 g sera żółtego,
- 100 g kiełbasy bądź szynki drobiowej – polecamy wykorzystanie kiełbasek drobiowych Z Kurnej Półki, kiełbasy wiejskiej Z Kurnej Półki, szynkowej z fileta Z Kurnej Półki bądź też kurczaka gotowanego Z Kurnej Półki,
- ½ cebuli,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
W zależności od upodobań smakowych możesz wykorzystać same ziemniaki do wykonania słonych placuszków z kiełbasą i serem bądź też zamienić brokuł na marchew lub cukinię. W każdym z wariantów odpowiednio dopasuj proporcje, tak by ciasto nie było zbyt lejące. W przypadku zbyt dużej ilości wody możesz ją odsączyć bądź dodać odrobinę mąki.