łatwy 20 min 4 porcje

Opis dania

Przekąska na imprezę

Przekąski na imprezę to nieodłączny element każdego spotkania w gronie rodziny czy znajomych. Odpowiednio dopasowane składniki pozwalają dostarczyć gościom ciekawych wrażeń smakowych, a jednocześnie zadbać o ich pożywienie. Przygotowując deskę przekąsek na imprezę, warto zadbać o składniki możliwe do spożycia na stojąco, bez użycia sztućców czy talerzy. Takie rozwiązanie jest niezwykle praktyczne, gdyż nie wymaga organizowania miejsc siedzących. Jest to szczególnie ważne w przypadku większych spotkań organizowanych na niewielkiej przestrzeni. 

Deska przekąsek na imprezę może obejmować różnego rodzaju wędliny, kiełbasy, sery, owoce, warzywa, sosy, orzechy, ale też różnego rodzaju pieczywo. Im większa różnorodność tym większe możliwości przygotowania ciekawych połączeń smakowych i znalezienia przekąsek dla każdego. Jeśli nie wiesz, jak przygotować deskę przekąsek na imprezę - poniżej znajdziesz szczegółowe informacje!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie deski przekąsek

Przygotowanie deski przekąsek nie jest kłopotliwym zadaniem. Kluczowe jest przygotowanie poszczególnych składników pokrojenie ich w mniejsze kawałki i ułożenie na wcześniej przygotowanej desce. 

  1. Wybraną deskę wyłóż papierem śniadaniowym bądź ozdobnym papierem do pieczenia. Aby lepiej leżał, zgnieć go w rękach w kulkę i następnie rozprostuj.
  2. Na tak przygotowanej desce możesz rozkładać składniki.
  3. Rozpocznij od serów. Camembert i sery pleśniowe pokrój w trójkąty, natomiast twarde sery w paseczki bądź kosteczki. Możesz również umieścić mini mozzarelle. Każdy rodzaj umieść w innym miejscu.
  4. Następnie rozmieść wędliny i kiełbaski. Te pierwsze pokrój w plastry i delikatnie zwiń układając w okolicach serów. Kiełbaski pokrój w mniejsze plasterki i również ułóż w pobliżu sera.
  5. Przygotuj warzywa - pokrój je w słupki i umieść luzem bądź w mniejszych kubeczkach wewnątrz tacy. Pomidorki koktajlowe i oliwki połóż w całości.
  6. Mniejsze owoce połóż w całości, większe pokrój na plastry bądź ćwiartki, wypełniając nimi wolną przestrzeń.
  7. Ostatnie wolne miejsca wypełnij orzechami i bakaliami.

Z czym podać deskę przekąsek?

Z pewnością zastanawiasz się, z czym podać taką imprezową deskę przekąsek. Najlepszym dodatkiem jest oczywiście pieczywo. Doskonale pasuje do tego świeża bagietka pokrojona w mniejsze kromeczki. Możesz ją przygotować w formie bruschetty - posmaruj oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika. Jeszcze ciepłe natrzyj czosnkiem i gotowe.

Wolisz prostsze opcje? Postaw na gotowe paluszki chlebowe grissini bądź słone krakersy. Takie dodatki doskonale pasują do wszystkich składników deski przekąsek, ale też są dobrą przekąską do samodzielnego schrupania. Ciekawą opcją jest również chlebek pita oraz placki tortilli pokrojone na mniejsze kawałki.

A Ty w jakiej wersji przyrządzasz deskę przekąsek?

Składniki

Składniki na przekąskę na imprezę

Do przygotowania deski przekąsek potrzebujesz dobrej deski. Może to być kamienna, drewniana bądź szklana deska. Ważne, by była sporych rozmiarów, tak by pomieściła różne składniki. Jakie składniki wybrać? Proponujemy przygotować imprezową deskę przekąsek z:

  • wędlin - dobrze sprawdzą się szynkowa z fileta, kurczak gotowany czy pierś delikatna z oferty Z Kurnej Półki,
  • kiełbas - kiełbaski drobiowe, kiełbasa wiejska czy też kiełbasa z piersią z oferty Z Kurnej Półki,
  • sery - camembert, pleśniowe, żółte,
  • warzywa - pomidorki koktajlowe, mini papryczki nadziewane, ogórki konserwowe, oliwki zielone i czarne, 
  • owoce - pomarańcze, gruszki, maliny, borówki, truskawki, winogrono jasne i ciemne,
  • orzechy i bakalie - orzechy włoskie i laskowe, pistacje, daktyle, śliwki, żurawina, morele,
  • pieczywo - bagietka, grissini, bruschetta.

Wskazane składniki są wyłącznie propozycją. Jeśli uwielbiasz inne wędliny, owoce czy warzywa - również możesz je dodać. Doskonale sprawdzą się również smarowidła do warzyw np. hummus czy masło czosnkowe.

Polecane
produkty

Kiełbasa z Piersią
z Kurnej Półki

Kiełbasa z Piersią
z Kurnej Półki

Kiełbasa Wiejska
z Kurnej Półki

Kiełbasa Wiejska
z Kurnej Półki

Przekąska drobiowa
z Kurnej Półki

Przekąska drobiowa
z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Beza szwajcarska

trudny 2 godziny 4

Racuchy z papryką, szynką i serem

średni 30-40 min 3-4 porcje
Pokaż wszystkie przepisy