Opis dania
Racuchy z papryką,
szynką i serem
Placuszki w każdej postaci są idealne. Wersje słodkie i wytrawne są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jednym z wariantów są wytrawne racuchy drożdżowe - niezwykle delikatne i puszyste w smaku. Wersja z papryką, szynką i serem sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąskę imprezową. Tego rodzaju racuchy drożdżowe można podawać samodzielnie, z różnorodnymi sosami na ciepło, ale też z różnymi sosami na zimno.
Nie masz pomysłu na obiad? Nasz przepis na szybkie racuchy drożdżowe z pewnością sprawdzi się w kryzysowej sytuacji, gdy potrzebny jest szybki, smaczny i pożywny obiad. Poniżej przedstawiamy szczegóły przepisu, który możesz dowolnie zmodyfikować, w zależności od tego, jakie składniki masz dostępne pod ręką.
Sposób
przygotowania
Przygotowanie racuchów z papryką, szynką i serem
Naszym celem jest dostarczanie prostych i smacznych przepisów i właśnie taki jest przepis na wytrawne racuchy z papryką, szynką i serem. Podpowiadamy również, że przepis ten można wykonać zarówno wcześniej, jak i tuż przed spożyciem. Racuchy z papryką, szynką i serem smakują bowiem wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Wybraną wędlinę pokrój w drobną kostkę.
- Paprykę umyj, wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę.
- W małej miseczce rozmieszaj drożdże z odrobiną mleka, zrobić zaczyn.
- W dużej misce umieść pozostałe suche składniki mąkę i proszek do pieczenia.
- W wysokim naczyniu rozmieszaj mleko z jajkiem i przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym.
- Do suchych składników wlej mokre i całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia objętości ciasta.
- Po wyrośnięciu dodaj do ciasta wędlinę, ser żółty, paprykę.
- Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i ponownie zostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
- Tak przygotowane ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując placuszki i smaż na niewielkim ogniu do momentu zarumienienia.
- Podawaj na ciepło bądź na zimno - doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym sosem bądź też czosnkowym czy tzatziki.
Racuchy z papryką, szynką i serem jako imprezowa przekąska
Ciekawą opcją jest także przygotowanie racuchów z papryką, szynką i serem w postaci przekąski imprezowej. Wówczas wytrawne racuszki usmaż bez dodatków - papryki, szynki i sera żółtego. Po ostudzeniu dokładnie je wystudź, a następnie udekoruj wspomnianymi dodatkami. Racuchy drożdżowe możesz posmarować serkiem śmietankowym, a następnie ułożyć na nich plasterki wędliny, paprykę i całość posypać startym żółtym serem. Możesz również podać je w wersji zapiekanej. Na placuszki połóż szynkę, posyp żółtym serem i następnie połóż paprykę czerwoną czy posyp kukurydzą konserwową. Tak przygotowane wytrawne racuchy drożdżowe umieść w piekarniku na kilka minut, aż do momentu roztopienia sera.
Składniki
Składniki na racuchy z papryką, szynką i serem
Jak przygotować racuchy drożdżowe w wersji wytrawnej z warzywami, szynką i serem? Proponujemy przepis na wytrawne racuchy z papryką, szynką i serem, który możesz dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich upodobań smakowych, ale też sytuacji. To dobre rozwiązanie, gdyż z jednego przepisu możesz wykonać różne warianty. Na puszyste racuchy drożdżowe z papryką, szynką i serem potrzebujesz:
- 150 g żółtego sera,
- 150 g wędliny drobiowej – doskonale sprawdzi się filet gotowany Z Kurnej Półki bądź też szynkowa z fileta Z Kurnej Półki,
- 3 jajka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 papryka czerwona,
- sól
- pieprz,
- olej do smażenia.
Ze wskazanych powyżej składników na wytrawne racuchy drożdżowe możesz również przygotować ich podstawową wersję. Wystarczy, że ominiesz dodanie wędliny, sera i papryki. Dzięki temu stworzysz bazę, z której będziesz mógł przygotować ciekawe przekąski imprezowe. Możesz również zrezygnować z dodania drożdży - wówczas placuszki będą bardziej zbite, ale mimo to będą delikatne i puszyste.