średni 30-40 min 3-4 porcje

Opis dania

Racuchy z papryką,
szynką i serem

Placuszki w każdej postaci są idealne. Wersje słodkie i wytrawne są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jednym z wariantów są wytrawne racuchy drożdżowe - niezwykle delikatne i puszyste w smaku. Wersja z papryką, szynką i serem sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąskę imprezową. Tego rodzaju racuchy drożdżowe można podawać samodzielnie, z różnorodnymi sosami na ciepło, ale też z różnymi sosami na zimno.

Nie masz pomysłu na obiad? Nasz przepis na szybkie racuchy drożdżowe z pewnością sprawdzi się w kryzysowej sytuacji, gdy potrzebny jest szybki, smaczny i pożywny obiad. Poniżej przedstawiamy szczegóły przepisu, który możesz dowolnie zmodyfikować, w zależności od tego, jakie składniki masz dostępne pod ręką.

Sposób
przygotowania

Przygotowanie racuchów z papryką, szynką i serem

Naszym celem jest dostarczanie prostych i smacznych przepisów i właśnie taki jest przepis na wytrawne racuchy z papryką, szynką i serem. Podpowiadamy również, że przepis ten można wykonać zarówno wcześniej, jak i tuż przed spożyciem. Racuchy z papryką, szynką i serem smakują bowiem wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Wybraną wędlinę pokrój w drobną kostkę.
  3. Paprykę umyj, wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę.
  4. W małej miseczce rozmieszaj drożdże z odrobiną mleka, zrobić zaczyn.
  5. W dużej misce umieść pozostałe suche składniki mąkę i proszek do pieczenia.
  6. W wysokim naczyniu rozmieszaj mleko z jajkiem i przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym.
  7. Do suchych składników wlej mokre i całość dokładnie wymieszaj.
  8. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia objętości ciasta.
  9. Po wyrośnięciu dodaj do ciasta wędlinę, ser żółty, paprykę.
  10. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i ponownie zostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  11. Tak przygotowane ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując placuszki i smaż na niewielkim ogniu do momentu zarumienienia.
  12. Podawaj na ciepło bądź na zimno - doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym sosem bądź też czosnkowym czy tzatziki.

Racuchy z papryką, szynką i serem jako imprezowa przekąska

Ciekawą opcją jest także przygotowanie racuchów z papryką, szynką i serem w postaci przekąski imprezowej. Wówczas wytrawne racuszki usmaż bez dodatków - papryki, szynki i sera żółtego. Po ostudzeniu dokładnie je wystudź, a następnie udekoruj wspomnianymi dodatkami. Racuchy drożdżowe możesz posmarować serkiem śmietankowym, a następnie ułożyć na nich plasterki wędliny, paprykę i całość posypać startym żółtym serem. Możesz również podać je w wersji zapiekanej. Na placuszki połóż szynkę, posyp żółtym serem i następnie połóż paprykę czerwoną czy posyp kukurydzą konserwową. Tak przygotowane wytrawne racuchy drożdżowe umieść w piekarniku na kilka minut, aż do momentu roztopienia sera.


 

Składniki

Składniki na racuchy z papryką, szynką i serem

Jak przygotować racuchy drożdżowe w wersji wytrawnej z warzywami, szynką i serem? Proponujemy przepis na wytrawne racuchy z papryką, szynką i serem, który możesz dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich upodobań smakowych, ale też sytuacji. To dobre rozwiązanie, gdyż z jednego przepisu możesz wykonać różne warianty. Na puszyste racuchy drożdżowe z papryką, szynką i serem potrzebujesz:

  • 150 g żółtego sera,
  • 150 g wędliny drobiowej – doskonale sprawdzi się filet gotowany Z Kurnej Półki bądź też szynkowa z fileta Z Kurnej Półki,
  • 3 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 papryka czerwona,
  • sól
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Ze wskazanych powyżej składników na wytrawne racuchy drożdżowe możesz również przygotować ich podstawową wersję. Wystarczy, że ominiesz dodanie wędliny, sera i papryki. Dzięki temu stworzysz bazę, z której będziesz mógł przygotować ciekawe przekąski imprezowe. Możesz również zrezygnować z dodania drożdży - wówczas placuszki będą bardziej zbite, ale mimo to będą delikatne i puszyste.

Polecane
produkty

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Sałatka makaronowa z szynką

łatwy 30 min 3-4 porcje

Naleśniki z porem i szynką

średni 45 min 20 naleśników

Naleśniki z porem i szynką

średni 45 min 20 naleśników
Pokaż wszystkie przepisy