łatwy 15 minut 4

Opis dania

Sałatka z jajkiem i kiełbasą Śląska

Sałatka z jajkiem i kiełbasą śląską to uniwersalny przysmak, który świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy kolację, ale także jako doskonała przekąska na imprezie czy smaczny dodatek do obiadu. To połączenie soczystych składników, które razem tworzą smakowitą i sycącą kompozycję. Możliwa do przygotowania wręcz w mgnieniu oka sałatka, która zachwyci nie tylko smakiem, ale również szybkością i łatwością przygotowania. 

Dlaczego jest tak lubiana? Jej lekko pikantny smak kiełbasy, połączony z kremowym jajkiem i świeżymi warzywami, sprawia, że ta sałatka jest nie tylko sycąca, ale także apetyczna dla każdego podniebienia. Ponadto jest idealna na śniadanie, gdy chcesz rozpocząć dzień od pełnego energii posiłku i na kolację, gdy marzysz o czymś lekkim i smacznym, a także niezastąpiona jako przekąska na imprezie, kiedy chcesz zaskoczyć gości smakowitą alternatywą. Sprawdź nasz przepis!

Sposób
przygotowania

Jak przygotować sałatkę z kiełbasą śląską i dodatkami?

Sałatkę z kiełbasą śląską i dodatkami przygotujesz w kilka chwil — danie to doskonale sprawdzi się więc jako awaryjny posiłek w przypadku niezapowiedzianych gości! 

  1. Jajka ugotuj na twardo, kiełbasę pokrój w talarki, cebulę w piórka, a ogórki, paprykę, pomidora w kostkę. Sałatę porwij na mniejsze kawałki,
  2. W osobnej misce wymieszaj kwaśną śmietanę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Kiełbasę podsmaż delikatnie na patelni, z cebulą, aż do momentu zeszklenia i dobrze wystudź.
  4. W dużej misce połącz jajka, kiełbasę, cebulę, ogórki, paprykę, pomidora i sałatę. Delikatnie wymieszaj składniki.
  5. Dodaj do miski sos kwaśno-majonezowy. Ponownie delikatnie wymieszaj, tak aby sos równomiernie pokrył składniki.
  6. Jeśli używasz, posyp sałatkę świeżo posiekanym koperkiem.
  7. Przełóż sałatkę na półmisek lub rozdziel ją na porcje.

Tak przygotowane danie jest gotowe do podania! Sprawdź, jak doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację lub przekąskę.

Z czym podać sałatkę z jajkiem i kiełbasą oraz warzywami?

Sałatka z jajkiem i kiełbasą śląską świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, tworząc smaczne i zróżnicowane danie. Aby posiłek był pełnowartościowy, warto zaserwować ją z dodatkami w postaci np. chleba tostowego, idealnie, jeśli będzie podgrzany na suchej patelni. Będzie również świetnie smakować z plackami tortilli — możesz ją podać w formie wrapów. W takiej formie możesz ją zabrać również do pracy czy szkoły.

Sałatka będzie też świetnie smakować z ciepłymi grzankami czosnkowymi bądź też chrupiącymi warzywami. Pamiętaj, że ostateczny wybór zależy od Twoich preferencji smakowych. Eksperymentuj z różnymi dodatkami, aby znaleźć idealne połączenie dla swojej sałatki z jajkiem i kiełbasą śląską!

Składniki

Składniki na sałatkę z jajkiem i kiełbasą śląską

Do przygotowania sałatki z jajkiem i kiełbasą śląską możesz wykorzystać składniki, które znajdziesz w lodówce. To jedno z tych dań, które smakuje idealnie w każdej wersji i sprawdza się na tzw. “czyszczenie lodówki”. Do przygotowania naszej wersji, będziesz potrzebować: 

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g kiełbasy śląskiej, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ogórki konserwowe, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 sałata lodowa lub rukola, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek do posypania — opcjonalnie.

Dodatek kiełbasy śląskiej i jajek nadaje sałatce wyrazisty smak, a świeże warzywa wprowadzają świeżość i chrupkość. Majonez i kwaśna śmietana tworzą delikatny sos, który doskonale komponuje się ze składnikami. Możesz dostosować ilość składników do swoich preferencji smakowych. Smacznego!

Polecane
produkty

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Śląska z Piersią
z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Kolorowe kanapki

łatwy 10 min 1 porcja

Chili Con Carne

średni 120 minut 5
Pokaż wszystkie przepisy