Opis dania
Sałatka z szynkową z fileta
Jeśli lubisz proste, smaczne i pożywne posiłki to mamy dla Ciebie kolejny przepis na takie danie, a mianowicie na sałatkę z szynkową z fileta Z Kurnej Półki! To świetna przekąska sprawdzająca się na codzienny posiłek - śniadanie czy kolację, ale też wyjątkowe okazje. Możesz ją przyrządzić na imprezę rodzinną, spotkanie z przyjaciółki czy święta. Modyfikując pozostałe składniki, możesz zmieniać jej smak, jednocześnie nadal tworząc pożywną sałatkę z kiełbasy szynkowej.
Sałatkę z szynki możesz przygotować w wersji z warzywami, makaronem, czy też ziemniakami. Wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych i celu wykorzystania dania. W wersji lżejszej sprawdzi się jako przekąska, a w postaci pełnowartościowej - sytej będzie dobrym pomysłem nawet na obiad. Sprawdź nasze propozycje na przepis na sałatkę z szynkową z fileta Z Kurnej Półki i wybierz swoją ulubioną opcję!
Sposób
przygotowania
Przygotowanie sałatki z szynkową z fileta
Przygotowanie sałatki z szynkową z fileta i warzywami jest proste i nie jest czasochłonne. Warto jednak pamiętać, by przyrządzić ją odrobinę wcześniej, tak by smaki dobrze się ze sobą połączyły.
- Jajka ugotuj na twardo. Najlepiej umieść je w garnku z zimną wodą i postaw na palniku - gotuj przez 7 minut od momentu zagotowania wody.
- Wędlinę pokrój w drobną kostkę.
- Kukurydzę, seler i ananasa odsącz z zalewy i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
- Ananasa pokrój w drobną kostkę.
- Jajka po ugotowaniu dokładnie ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w niewielką kosteczkę.
- Wszystkie składniki umieść w jednej misce i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku i całość ponownie wymieszaj.
Zaproponowaną sałatkę z szynkowej z fileta i dodatków możesz zaserwować również w wersji warstwowej. Wówczas w przeźroczystym naczyniu układaj warstwowo: seler, kukurydzę, szynkę, warstwę majonezu, ananas, starty na grubych oczkach ser żółty, jajko, czerwona papryka pokrojona w paseczki, warstwa majonezu i całość przykryj posiekaną kapustą pekińską.
Sałatka z szynkową z fileta w koszyczkach
Sałatki to dania najczęściej wykorzystywane podczas różnego rodzaju imprez i spotkań towarzyskich. W takich sytuacjach warto serwować dania w ciekawy sposób. Oczywiście warstwowa sałatka z szynkową z fileta będzie się pięknie prezentować, ale jeszcze bardziej zachwycisz gości, gdy zaserwujesz ją w koszyczkach. Jakich?
Koszyczki na sałatkę możesz wykonać na dwa sposoby. Jeden z nich to ciasto francuskie. Pokrój gotowe ciasto francuskie na 12 kwadratów, a każdy z nich umieść na papierze do pieczenia w foremce na muffinki. Tak przygotowane ciasto zapiekaj przez kilka minut, a po wystudzeniu nadziewaj sałatką.
Na koszyczki do sałatki z szynkowej z fileta i warzyw nada się także chleb tostowy. Delikatnie rozwałkuj kromki chleba i umieść na papierze do pieczenia w foremce na muffinki, a następnie przez kilka minut zapiec. Pamiętaj, by koszyczki nadziewać po wystudzeniu, tak aby sałatka się nie rozpłynęła.
Który wariant sałatki z wędliny i warzyw wybierasz?
Składniki
Składniki na sałatkę z szynkową z fileta
Zastanawiasz się, z czego przygotować sałatkę z szynkową z fileta? Oczywiście kluczowym składnikiem jest wędlina. Dobrym wyborem jest wersja drobiowa, delikatna w smaku, ale jednocześnie wyrazista. Możesz dowolnie modyfikować danie i zamiast wskazanej wędliny, wybrać kiełbasę jako dodatek mięsny bądź smażoną pierś z kurczaka.
Do naszej sałatki z szynkową z fileta Z Kurnej Półki potrzebujesz:
- 200 g wędliny - szynkowej z fileta Z Kurnej półki,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa konserwowego,
- 1 słoik selera konserwowego,
- 6 jajek,
- ok. 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie do sałatki możesz dodać:
- starty ser żółty,
- drobno poszatkowaną kapustę pekińską,
- rzodkiewkę
- pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Jeśli zamiast wędliny drobiowej wolisz inne smaki - to możesz ją dowolnie zamienić na inny rodzaj wędliny bądź mięsa. Możesz także przyrządzić sałatkę bez tego dodatku - będzie równie smaczna.