Opis dania
Naleśniki z porem i szynką
Naleśniki wytrawne z porem i szynką to danie przeznaczone dla osób, które cenią wyjątkowe, wyraziste smaki i jednocześnie chcą w szybki i prosty sposób zadbać o swoje codzienne menu. Ogromnym plusem wytrawnych naleśników jest możliwość przygotowania bazy - placków na kilka dni i dowolnego modyfikowania farszu. Dzięki temu przy wykorzystaniu jednego przepisu na wytrawne naleśniki można przyrządzić kilka różnorodnych posiłków.
Naleśniki z porem i szynką z pewnością nie są codziennym daniem, które zna większość osób. To dość oryginalna propozycja, którą doceniają smakosze kulinarni. Jest to jedno z tych dań, które można wykonać w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Por doskonale komponuje się z różnego rodzaju serami - kozim czy pleśniowym. Dziś proponujemy jednak przepis na wytrawne naleśniki z porem i szynką, zapiekane w piekarniku pod serową pierzynką. Sprawdź i przekonaj się, że warto je wypróbować!
Sposób
przygotowania
Przygotowanie wytrawnych naleśników z porem i szynką
Przygotowanie naleśników wytrawnych z porem i szynką należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Warto zwrócić uwagę na ostateczną konsystencję ciasta — nie może być ono zbyt gęste, gdyż naleśniki wyjdą zbyt grube, ale też nie może być zbyt rzadkie, gdyż trudno będzie je obrócić i ściągnąć z patelni. Powinno być lejące, tak by jego odrobina zostawała na łyżce.
- W misce umieść wodę, mleko i jajka.
- Całość delikatnie zmiksuj, do momentu połączenia składników i napowietrzenia masy.
- Do tak przygotowanej bazy ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło i szczyptę soli oraz ⅔ mąki.
- Po dokładnym zmiksowaniu ciasta sprawdź konsystencję masy — jeśli będzie rzadka, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, aż do momentu uzyskania właściwej gęstości ciasta.
- Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej, suchej patelni — najlepiej nieprzywierającej, przeznaczonej do smażenia naleśników do momentu delikatnego zrumienienia.
- Tak usmażone naleśniki ułóż na talerzu i przykryj ściereczką — dzięki temu zmiękną i będą bardziej elastyczne podczas zwijania.
Naleśniki gotowe? Pora na wykonanie farszu.
- Porę przekrój na pół i posiekaj w drobne pół krążki.
- Na patelni rozpuść margarynę i umieść pokrojonego pora.
- Podsmażaj, przez kilka minut mieszając.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podduś przez kilka minut, do odparowania wody.
- Dodaj śmietanę i podduś przez kilka minut.
- W międzyczasie wybraną szynkę pokrój w plasterki.
- Do przygotowanego pora dodaj wędlinę, dokładnie wymieszaj.
Zapiekane naleśniki z porem i szynką
Mając przygotowane naleśniki z porem i szynką, możesz przystąpić do ich ostatecznego wykonania. Naleśniki wypełnij farszem i zwiń w rulon. Tak przygotowane ruloniki umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Tak przygotowane naleśniki posyp startym na tarce serem żółtym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Przed podaniem, wytrawne naleśniki z porem możesz udekorować świeżą bazylią. Tak przygotowane danie możesz przyrządzić dzień wcześniej, a zapiec tuż przed podaniem.
Składniki
Składniki na naleśniki z porem i szynką
Dlaczego naleśniki z porem i szynką cieszą się tak dużą popularnością? Do ich przygotowania potrzeba minimum składników, a dodatkowo są proste w przyrządzeniu. Do przygotowania wytrawnych naleśników z porem i szynką potrzebujesz:
- 4 jajka,
- 400 g wody,
- 400 g mleka bądź jeśli wolisz — napoju roślinnego,
- 400 g mąki,
- szczyptę soli,
- 50 g masła.
Do przygotowania farszu do naleśników z porem i szynką są potrzebne:
- 2 duże pory,
- 20 dag szynki drobiowej - dobrze sprawdzą się kurczak gotowany bądź też pierś delikatna z oferty Z Kurnej Półki,
- odrobina margaryny,
- ½ szkl. śmietany gęstej 12%,
- 20 dag sera żółtego,
- pieprz, sól,
- ulubione przyprawy ziołowe.
Naleśniki z porem i szynką możesz również przygotować w bardziej bogatej wersji. Szynkę drobiową można również zamienić na filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę. Do całości można dodać jeszcze inne warzywa - doskonale pasują marynowane pieczarki czy kukurydza.