średni 20 min 4 porcje

Opis dania

Naleśniki na słono
z szynką i pieczarkami

Naleśniki na słono, szczególnie w wersji bogatej z szynką i pieczarkami, to idealny pomysł na szybki obiad, który przyrządzisz nie tylko w kilka chwil, ale ze składników dostępnych pod ręką. Naleśniki na słono z szynką i pieczarkami możesz zaserwować również z innymi warzywami bądź też inną wędliną, a nawet kiełbaskami drobiowymi. W ofercie Z Kurnej Półki mamy bogaty wybór delikatnych wędlin, które doskonale pasują do tego rodzaju dań — podkreślają ich smak i aromat, a jednocześnie sprawiają, że jest ono niezwykle pożywne.

Zastanawiasz się, czy przygotowanie naleśników na słono z pieczarkami jest trudne? Nic bardziej mylnego. Bez większego problemu poradzisz sobie z przepisem. To proste danie, które nie wymaga dodatkowych umiejętności kulinarnych, dlatego też Panowie mogą zaskoczyć swoje partnerki pysznym obiadem!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie naleśników na słono

Przygotowanie naleśników na słono rozpocznij od przygotowania ciasta. Kluczem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji — nie może być zbyt gęste, gdyż naleśniki wyjdą zbyt grube, ale też nie może być zbyt rzadkie, gdyż trudno będzie je obrócić i ściągnąć z patelni.

  1. W misce umieść wodę, mleko i jajka.
  2. Całość delikatnie zmiksuj, do momentu połączenia składników i napowietrzenia masy.
  3. Do tak przygotowanej bazy ciasta naleśnikowego dodaj roztopione masło i szczyptę soli oraz ⅔ mąki. 
  4. Po dokładnym zmiksowaniu ciasta sprawdź konsystencję masy — jeśli będzie rzadka, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, aż do momentu uzyskania właściwej gęstości ciasta.
  5. Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej, suchej patelni — najlepiej nieprzywierającej, przeznaczonej do smażenia naleśników do momentu delikatnego zrumienienia.
  6. Tak usmażone naleśniki ułóż na talerzu i przykryj ściereczką — dzięki temu zmiękną i będą bardziej elastyczne podczas zwijania.

Jeśli naleśniki gotowe — możesz przystąpić do wykonania farszu.

  1. Pieczarki dokładnie umyj, a jeśli wolisz również obierz i pokrój w plasterki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę bądź piórka.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć pieczarki i cebulę i całość podsmaż przez kilka minut.
  4. Wybraną wędlinę pokrój w paseczki i podsmaż z wcześniej przygotowanymi warzywami.
  5. W międzyczasie odsącz kukurydze z nadmiaru zalewy i po usmażeniu pieczarek z cebulą i szynką, dorzuć ją do farszu.
  6. Po wystudzeniu farszu, wymieszaj go ze startym na tarce żółtym serem.
  7. Całość dopraw ulubionymi przyprawami.

Jak podawać naleśniki na słono?

Tak przygotowane naleśniki na słono możesz podawać na wiele sposobów. Ciekawym pomysłem jest nafaszerowanie naleśników i złożenie ich w “trójkąty”, a następnie delikatne opieczenie na patelni. W takiej wersji doskonale smakują z sosem tzatziki bądź też czosnkowym. 

Naleśniki na słono z warzywami i szynką możesz również zjeść w wersji podstawowej — bez podsmażania na patelni czy zapiekania w piekarniku. Jeśli przygotowujesz je na kolejny dzień — właśnie w takiej postaci przechowuj je w lodówce.

Składniki

Składniki na naleśniki na słono z szynką i warzywami

Składniki na naleśniki na słono z szynką i warzywami z pewnością znajdziesz w swojej lodówce, a jeśli nie — to wykorzystaj, to co w niej aktualnie jest. To niezwykle wdzięczne danie, które po odpowiednim doprawieniu, zaskakuje prostotą, a przy tym oryginalnością. Do przygotowania wytrawnych naleśników z szynką i warzywami potrzebujesz:

  • 4 jajka,
  • 400 g wody,
  • 400 g mleka bądź jeśli wolisz — napoju roślinnego,
  • 400 g mąki,
  • szczyptę soli,
  • 50 g masła.

Z kolei do przygotowania farszu do słonych naleśników mięsno-warzywnych potrzebujesz:

  • ulubioną wędlinę — doskonale sprawdzą się szynki drobiowe z oferty Z Kurnej Półki np. kurczak gotowany bądź też pierś delikatna,
  • pieczarki,
  • kukurydzę
  • czerwoną cebulę,
  • ser żółty.

Ilości składników niezbędnych do przygotowania farszu dopasuj do ilości naleśników, które uda Ci się wykonać oraz tego, jak bardzo chcesz nafaszerować naleśniki. W zależności od upodobań możesz dać więcej wędliny, a mniej warzyw i odwrotnie. Jeśli wolisz bardziej mięsne słone naleśniki z warzywami, możesz wędlinę wymienić na mięso drobiowe np. filet z piersi kurczaka.

Polecane
produkty

Kiełbasa z Piersią
z Kurnej Półki

Kiełbasa z Piersią
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Kiełbaski Drobiowe z Kurnej Półki

Kiełbaski Drobiowe z Kurnej Półki