średni 30 min 3-4 porcje

Opis dania

Racuchy drożdżowe
z szynką i dodatkami

Uwielbiasz drożdżowe wypieki? Kojarzą Ci się wyłącznie ze słodkimi przekąskami? Nic bardziej mylnego. Dziś przedstawimy Ci je w całkowicie innej wersji, dzięki czemu na racuchy drożdżowe spojrzysz nieco inaczej! Jeśli z dzieciństwa znasz wyłącznie słodką opcję, z dodatkiem jabłek i cukru pudru, to dziś pokażemy Ci, że wytrawne racuchy drożdżowe są równie smaczne i możesz przyrządzić je z wędliną, warzywami i ulubionymi ziołami.

Wytrawne racuchy drożdżowe z szynką i dodatkami to świetna opcja na obiad. Przygotowując je w bogatej wersji możesz podać je z ulubionym sosem - pieczarkowym, śmietanowym, ale też w wersji z gulaszem mięsnym. Każdy z tych wariantów pozwoli Ci przygotować pyszny posiłek w kilka chwil!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie racuchów drożdżowych

Z naszym przepisem na racuchy drożdżowe wytrawne poradzi sobie każdy, nawet osoba, która nie ma większych umiejętności kulinarnych. Wykonanie racuchów drożdżowych z szynką i dodatkami jest proste i szybkie. Poniżej prezentujemy poszczególne kroki:

  1. Wybraną wędlinę pokrój w drobną kostkę.
  2. Wybrane warzywa dokładnie umyj i oczyść z gniazd nasiennych.
  3. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę.
  4. Po przygotowaniu dodatków do racuchów drożdżowych wykonaj ciasto.
  5. W małej miseczce rozmieszaj drożdże z odrobiną mleka - zaczyn do ciasta.
  6. W dużej misce umieść suche składniki mąkę i proszek do pieczenia.
  7. W wysokim, ale wąskim naczyniu rozmieszaj za pomocą rózgi mleko z jajkiem i przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym.
  8. Do suchych składników wlej płynne i całość dokładnie wymieszaj.
  9. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia objętości.
  10. Po wyrośnięciu dodaj do ciasta wędlinę i pokrojone w kostkę warzywa.
  11. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i ponownie zostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  12. Tak przygotowane ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, formując placuszki i smaż na niewielkim ogniu do momentu zarumienienia.
  13. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.

Z czym jeszcze można przygotować szybkie racuchy drożdżowe?

Szybkie racuchy drożdżowe możesz wykonać również z innymi dodatkami. Ciekawym pomysłem jest połączenie ciasta z różnego rodzaju serami. Po ułożeniu ciasta na rozgrzanej patelni na górę możesz położyć kawałki sera - żółtej mozzarelli pokrojonej w kostkę czy białą kulkę mozzarelli. Dobrze sprawdzi się także ser feta czy camembert. Całość przykryj niewielką ilością ciasta i smaż racuchy drożdżowe z szynką i serem z obydwu stron, aż do momentu zarumienienia. W takiej wersji racuchy drożdżowe z dodatkami świetnie smakują w połączeniu z konfiturą borówkową bądź żurawinową, ale możesz je również serwować z sosem mięsnym bądź warzywnym.

Którą opcję wybierasz?

Składniki

Składniki na racuchy drożdżowe z szynką i dodatkami

Zastanawiasz się jak przygotować racuchy drożdżowe w wersji wytrawnej z szynką i dodatkami? Możesz wykorzystać swój sprawdzony przepis na racuchy na słodko. Nie dodawaj jednak do niego cukru, ale zamień go na sól. Jeśli nie masz przepisu - skorzystaj z naszego. Nasz przepis na wytrawne racuchy drożdżowe z szynką i dodatkami możesz dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich upodobań smakowych, ale też sytuacji. Dzięki temu jednego przepisu wykonasz ich różne kombinacje. Do wykonania puszystych szybkich racuchów drożdżowych potrzebujesz:

  • 150 g wędliny drobiowej – doskonale sprawdzi się filet gotowany Z Kurnej Półki bądź też szynkowa z fileta Z Kurnej Półki czy pierś delikatna Z Kurnej Półki,
  • 3 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g szklanki mąki pszennej bądź innej, dowolnej,
  • sól
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Ciasto na racuchy drożdżowe z szynką powinno być średniej gęstości - nie może być zbyt lejące, ale też nie może być zbyt gęste. W sytuacji, gdyby ciasto było zbyt lejące, należy dodać odrobinę mąki i przeciwnie - jeśli będzie zbyt gęste, dodaj nieco więcej mleka.

Jako dodatki możesz wykorzystać różnego rodzaju warzywa: marchew, cukinię, pieczarki, kukurydzę, paprykę czy brokuły.

Polecane
produkty

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Tortilla z szynką

średni 20-30 min 3-4 porcje

Placuszki na słono z kiełbasą i serem

średni 30 min 3-4 porcje
Pokaż wszystkie przepisy