Opis dania
Tortilla z szynką i dodatkami
Uwielbiasz fast foody? Jeśli tak, to dziś mamy coś dla Ciebie! Codzienne jedzenie na mieście jest nie tylko niezdrowe, ale też dość kosztowne. Wiele osób nie wie, że równie dobre, o ile nie lepsze fast foody można przyrządzić we własnej kuchni. Jednym z tych posiłków jest tortilla z szynką i dodatkami. Takie rozwiązanie ma wiele plusów. Wśród głównych oczywiście należy podkreślić koszty oraz gwarancja użycia sprawdzonych produktów, ale nie należy zapominać o innych zaletach.
Dla wielu osób samodzielne gotowanie w domu to ogromna przyjemność. Wykonanie tortilli z szynką nie jest trudne — zajmuje kilka minut, a może dać ogromną satysfakcję samodzielnego przygotowania posiłku. Co więcej, jest to dobre rozwiązanie w sytuacjach awaryjnych, gdy potrzebny jest smaczny i szybki posiłek dla niezapowiedzianych gości. To co, spróbujesz naszej wersji tortilli z szynką i serem?
Sposób
przygotowania
Przygotowanie tortilli z szynką i serem na zimno
Przygotowanie tortilli z szynką i serem na zimno warto rozpocząć tuż przed podaniem posiłku. Dzięki temu danie będzie nie tylko świeże, ale też chrupiące. Jeśli jest to przekąska, którą przygotowujesz na imprezę, to poszczególne składniki możesz z powodzeniem przygotować nieco wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzić cenny czas, a jednocześnie zaskoczysz gości smacznym posiłkiem.
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i oczyść z nasion.
- Pomidora pokrój w drobną kosteczkę.
- Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
- Ogórka pokrój w talarki.
- Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Wędlinę drobiową wybierz w miarę możliwości w plasterkach, a jeśli wybierzesz w całości, pokrój ją w cienkie plasterki.
- Przygotuj sos — jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Placek tortilli podgrzej na patelni z obydwu stron, do momentu delikatnego zarumienienia.
- Posmaruj placek tortilli sosem, a następnie układaj na nim szynkę, pomidora, paprykę, ogórka a na koniec całość posyp startym żółtym serem.
- Jeśli uwielbiasz sos czosnkowy — całość możesz dodatkowo jeszcze nim polać.
- Złóż tortillę w rulon i gotowe!
Tortilla z szynką i serem zapiekana na ciepło
Taką samą tortillę z szynką i serem możesz przygotować również na ciepło. Aby jednak całość trzymała się dobrze, a zawartość podczas zapiekania nie wydostała na zewnątrz, musisz odpowiednio zawinąć tortillę. Dobrym pomysłem jest zwinięcie jej tak jak krokieta — tak by całość była szczelnie zamknięta. Tak przygotowaną tortillę z szynką i dodatkami umieść w elektrycznym grillu na kilka minut bądź też podgrzej na patelni grillowej. Pamiętaj jedynie, by dokładnie obserwować proces zapiekania tortilli z warzywami i szynką, tak by ser dobrze się roztopił, ale by placek się zbyt mocno nie spiekł. Zbyt długo podgrzewana tortilla może stać się twarda i niezbyt smaczna.
Składniki
Składniki na tortillę z szynką
Przygotowanie tortilli z szynką najlepiej zaplanować odpowiednio wcześniej, tak by mieć pod ręką niezbędne produkty. Oczywiście, jeśli jesteś jej fanem i przygotowujesz ją często, składniki, a głównie placki, możesz mieć w zapasie. Pozostałe składniki możesz komponować dowolnie, tworząc różnorodne kombinacje.
Do naszej tortilli z szynką, serem i warzywami potrzebujesz:
- 2 placki tortilli,
- ulubioną wędlinę drobiową - doskonale sprawdzi się filet gotowany Z Kurnej Półki bądź szynkowa z fileta Z Kurnej Półki,
- pomidor,
- kukurydza,
- papryka czerwona,
- zielony ogórek gruntowy,
- ser żółty w kostce,
- jogurt naturalny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatków, jakich użyjesz do tortilli z szynką, może być znacznie więcej. Wszystko zależy od Twoich upodobań i rodzaju posiłku, na jaki zostanie wykorzystana tortilla. Możesz dodać do niej bekon zamiast tradycyjnej wędliny bądź też wymienić ją na filet z kurczaka. W wersji śniadaniowej tortilla z szynką i warzywami świetnie smakuje z jajkiem w koszulce. Możliwości jest ogrom — sprawdź nasze propozycje na ciepło i zimno i sam zdecyduj, którą wybierasz!