średni 30-40 min 3-4 porcje

Opis dania

Racuchy z szynką

z kurczaka i serem

Racuchy to jedno z dań uwielbianych szczególnie w wersji słodkiej przez dzieci. Większość osób zna tradycyjną wersję z jabłkami - dla wielu to smak dzieciństwa. Nie każdy jednak wie, że racuchy drożdżowe można wykonać również w wersji wytrawnej. Smakują równie wyśmienicie, a dodatkowo są ciekawą opcją na obiad czy też przekąskę do zabrania do pracy lub szkoły.

Wytrawne racuchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Ciekawą opcją jest wersja z kurczakiem i serem oraz przyprawami, która pozwala przyrządzić danie smakiem zbliżone do zapiekanki bądź pizzy. Kto ich nie uwielbia? Jeśli i Ty jesteś fanem właśnie takich smaków, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na racuchy drożdżowe z kurczakiem i serem, ale też ich wersję bardziej bogatą - z ogromną dawką pełnych witamin i składników odżywczych warzyw. Wypróbuj obydwa przepisy i sprawdź, który z nich trafi w Twoje upodobania smakowe!

Sposób
przygotowania

Przygotowanie wytrawnych racuchów z kurczaka i sera

W naszych przepisach znajdziesz jedynie proste i szybkie propozycje na przygotowanie dań i właśnie taki jest przepis na wytrawne racuchy z szynką i serem. Pamiętaj jedynie, by ciasto przygotować tuż przed smażeniem - wówczas placuszki są najlepsze w smaku - ciepłe, delikatne i aromatyczne.

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Wybraną wędlinę pokrój w drobną kostkę.
  3. W małej miseczce rozmieszaj drożdże z odrobiną mleka.
  4. W dużej misce umieść mąkę, jajka, proszek do pieczenia i wlej rozczyn z drożdży.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia objętości ciasta.
  6. Po wyrośnięciu dodaj do ciasta wędlinę, ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki.
  7. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i ponownie zostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  8. Tak przygotowane ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż na niewielkim ogniu do momentu zarumienienia placuszków.
  9. Podawaj ciepłe - doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym sosem bądź też czosnkowym czy tzatziki.

Racuchy z kurczaka i sera inaczej

Racuchy z kurczaka i sera możesz też przyrządzić nieco inaczej. Pierwszy wariant obejmuje pominięcie drożdży - wówczas nie są one tak pulchne i delikatne, ale są równie smaczne. Drugi wariant z kolei obejmuje wytrawne racuchy z szynką, serem i warzywami. Dzięki temu całość jest niezwykle aromatyczna i smaczna, a przy tym pożywna. Jeśli chcesz do racuchów z szynką z kurczaka i serem dodać warzywa, postaw na te najpopularniejsze: pieczarki, kukurydzę, cebulę, cukinię i paprykę. Możesz je dodać 

surowe pokrojone w kostkę bądź też wcześniej nieco podsmażone. Pamiętaj jednak, by w przypadku ich podsmażenia na patelni, zadbać o ich dokładne wystudzenie przed dodaniem do ciasta. Dodanie gorących warzyw do wytrawnych racuchów może zakończyć się sparzeniem ciasta, a tym samym uzyskanie niewłaściwego smaku i konsystencji.

Którą opcję racuchów z szynką z kurczaka i serem wybierasz?

Składniki

Składniki na wytrawne racuchy

Jak przygotować racuchy drożdżowe? Proponujemy przepis na wytrawne racuchy, który będziesz mógł dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich upodobań smakowych. Dzięki temu z jednego podstawowego pomysłu wykonasz kilka różnych wariantów. Na puszyste racuchy drożdżowe z szynką z kurczaka i serem potrzebujesz:

  • 200 g żółtego sera,
  • 200 g wędliny drobiowej – doskonale sprawdzi się filet gotowany Z Kurnej Półki bądź też szynkowa z fileta Z Kurnej Półki,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • natka pietruszki,
  • sól
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Ze wskazanych powyżej składników na wytrawne racuchy drożdżowe przygotujesz ich podstawową wersję. Przepis ten możesz urozmaicić o różne inne, ulubione warzywa - paprykę, pieczarki, kukurydzę, cukinię, marchew czy cokolwiek innego. Możesz również zrezygnować z dodania drożdży - wówczas placuszki będą bardziej zbite, ale mimo to nie będą twarde.

Polecane
produkty

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki