łatwy 30 min 3-4 porcje

Opis dania

Sałatka makaronowa

z szynką

Bez względu na to, czy organizujesz spotkanie z przyjaciółmi, czy rodziną, czy też planujesz dużą imprezę — musisz zadbać nie tylko o ciekawy plan spotkania, ale też odpowiednie przekąski, które pozwolą gościom zapewnić uczucie sytości. Na tego typu spotkaniach najlepiej sprawdzają się tzw. finger food, aczkolwiek są takie dania, jak np. sałatka makaronowa z szynką, które można podać w jednorazowych pojemniczkach, by ułatwić organizację przyjęcia. 

Sałatka makaronowa z szynką i warzywami to jedno z kultowych dań, uwielbianych niemalże przez wszystkich. Jej obecność na stole w wielu domach jest wręcz obowiązkowa. Nie wiesz, jak przygotować sałatkę makaronową? Sprawdź nasze propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem. Podpowiemy nie tylko jak przygotować sałatkę z makaronu i szynki, ale też jak ją ciekawie podać gościom.

Sposób
przygotowania

Przygotowanie sałatki makaronowej

Przygotowanie sałatki makaronowej jest niezwykle proste. Podpowiadamy jednak, by wykonać ją odrobinę wcześniej, tak by po wymieszaniu składników mogły się ze sobą odpowiednio połączyć i by całość mogła nabrać pełnego smaku i aromatu.

  1. Makaron orzo ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli nie udało Ci się znaleźć tego gatunku makaronu — możesz wykorzystać każdy inny — doskonale sprawdzi się penne, kokardki, a dla dzieci wersje ze zwierzaczkami, literkami czy cyferkami.
  2. Jajka ugotuj na twardo — włóż do garnka z zimną wodą i od momentu zagotowania, gotuj przez 7 minut. Następnie zalej zimną wodą i dobrze wystudź.
  3. Warzywa dokładnie umyj i usuń wszelkiego rodzaju gniazda nasienne.
  4. Kukurydzę i seler odsącz z nadmiaru zalewy i pozostaw na durszlaku do momentu delikatnego osuszenia.
  5. Warzywa — paprykę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  6. Wybraną szynkę pokrój w cienkie paseczki.
  7. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  8. Ostudzone jajka obierz i również pokrój w drobną kostkę bądź przeciśnij przez specjalną praskę.
  9. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  10. Dodaj majonez, posiekany drobno zielony koperek, wymieszaj i całość dopraw do smaku.

Jak podać sałatkę z makaronem i szynką?

Sałatkę z makaronem i szynką możesz tradycyjnie podać w półmisku. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć gości, a jednocześnie ułatwić sobie pracę przed i po imprezie, warto wykorzystać inne, ciekawe rozwiązania. Jednym z nich jest zaserwowanie dań w formie finger food, a w przypadku sałatki makaronowej w jednorazowych pojemnikach. W takiej sytuacji, w niewielkim pojemniku umieść sałatkę, dodaj do niej przełamany paluch chlebowy i całość udekoruj pomidorkiem koktajlowym.

Nie chcesz inwestować w plastikowe pojemniczki? Dobrym wyborem będą mini słoiczki wielokrotnego użytku, ale też świetnie sprawdzi się ciasto filo, z którego możesz zrobić koszyczki. Wystarczy gotowe ciasto filo pokroić na mniejsze kwadraty, wielkością dopasowane do otworów w foremce na muffiny. Tak pokrojone ciasto umieść na tej samej wielkości kawałkach papieru do pieczenia, a następnie wypełnij nimi formę na muffiny. Ciasto zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez kilka minut, do momentu zarumienienia. Po ostudzeniu możesz je nadziać sałatką z makaronem, szynką i warzywami.

Składniki

Składniki na sałatkę z makaronem, szynką i warzywami

Do przygotowania sałatki z makaronem, szynką i warzywami możesz wykorzystać zarówno warzywa świeże, sezonowe, jak i konserwowe. Wszystko zależy od efektu i smaku, jaki chcesz uzyskać. Sałatkę makaronową przygotujesz z:

  • ½ opakowania makaronu orzo,
  • kukurydzy konserwowej,
  • selera konserwowego,
  • ogórków konserwowych,
  • papryki konserwowej,
  • szynki drobiowej — dobrym wyborem będzie pierś delikatna Z Kurnej Półki bądź też szynkowa z fileta Z Kurnej Półki,
  • sera żółtego — gouda, mozzarelli bądź cheddar.

Możesz również wykorzystać świeże warzywa sezonowe — zielony ogórek, pomidor, rzodkiewkę i oczywiście paprykę.

Do sałatki makaronowej z szynką i warzywami obowiązkowo potrzebujesz jeszcze:

  • jajka,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielony koperek.

Ilości wskazanych składników najlepiej dobrać orientacyjnie, dopasowując je do planowanej do uzyskania ilości sałatki z szynki i makaronu.

Polecane
produkty

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki

Pierś Delikatna
z Kurnej Półki